Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., yükselen küresel arz fazlasının enerji ve metal fiyatlarında bu yıl gerilemeye yol açması ile 3 aylık emtia görünümü düşürdü.

Aralarında Christian Mueller-Glissmann, Peter Oppenheimer ve Jeffrey Currie’nin bulunudğu Goldman stratejist ve analistleri, “Ham madde fiyatlarının kısa vadede yükselmeden çok düşebileceğine yönelik büyük bir risk bulunuyor” açıklamasında bulundu. 22 bileşenin bulunduğu Bloomberg Emtia Endeksi, petrol ve bakırın 2015’te kayıplara öncülük etmesi ile bu hafta 12 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Tahıl, metal ve enerji stokları, emtia için 10 yıl süren boğa piyasasının madenciler, sondajcılar ve çiftçileri üretimi artırmaya teşvik etmesi yükseliyor. Düşen petrol fiyatları, üretimin daha ucuz hale gelmesi ile birlikte düşüşü tetikleyen arz fazlasının kötüleşmesi tehdidini barındırıyor.

Bloomberg Emtia Endeksi bu ay yüzde 2.9 gerileyerek 27 Ocak’ta 101.32 seviyesine indi. Endeks bir gün öncesinde 99.91 ile Ağustos 2002’den bu yana en düşük seviyeyi gördü.