Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan ülke para birimleri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bugün sona erecek olan toplantısı öncesinde Singapur’un merkez bankasının beklenmedik şekilde para politikasını genişletmesinin ardından değer kaybediyor.  

Fed’in politika açıklamaları öncesinde Malezya ringiti dolar karşısında yüzde 0.6, Tayland bahtı yüzde 0.2 değer kaybetti. Güney Kore vonu üç günlük yükselişi sonlandırdı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Samsung Electronic Co’nun yüzde 1.6 düşmesi ile yüzde 0.1 gerileyerek, Hong Kong saati ile 14:19’da 989.04 puana geldi. Tayland hisseleri yükselişi 2. güne taşıdı.

Para birimini ana politika aracı olarak kullanan Singapur Mali Otoritesi, ada dolarında yavaş bir artış arayışında olduğunu belirtti. Singapur söz konusu kararı ile enflasyonun zayıflamasının ardından büyümeyi desteklemeye çalışan küresel politika yapıcıların arasına katılmış oldu. Boomberg anketine katılan ekonomistler, Fed’in iki günlük toplantının ardından faizlerde bir değişiklik yapmayacağı tahmininde bulunuyor.

Manila’daki BDO Unibank Inc. baş piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, “Singapur’un bu sürpriz hareketi, diğer piyasalarda da benzer bir olayın gerçekleşeceği spekülasyonlarını destekliyor” dedi.

Ringit bir haftanın en büyük düşüşünü kaydederken, baht son üç günde ikinci kez düşünü yaşıyor. Bloomberg anketine katılan 19 ekonomiste göre, Malezya gecelik gösterge politika faizini yüzde 3.25’te tutabilir.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 3.4 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.6 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.6 düşüş gösterirken, 15.9 kat değerleme kaydedildi.