Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların yüksek faiz almak için 2 yıllık tahviller yerine tercih ettiği 30 yıllık ABD tahvilleri, talebin gevşeyerek ekonomik büyümeyi sınırlayacağı ve enflasyonu kontrol altına alacağı yönünde çıkan spekülasyonların ardından son altı yılın en düşük seviyesine geriledi.

ABD tahvilleri, küresel ekonomik durgunluğun ABD’yi etkilemesi üzerine Merkez Bankası’nın(FED) bugünkü toplantısı ardından gösterge faizini rekor düşük seviyede tutacağına dair spekülasyonların çıkması ile yükseldi.  Yunanistan 3 yıllık tahvil faizleri ise 2012’de borçlarından tekrardan yapılandırmasının ardından ilk defa artış gösterdi.

ED&F Man Capital Markets Başkan Yardımcısı Michael Franzese, Fed’in toplantı sonrası yapılan açıklamara ilişkin; “Agresif bir Fed yapısı ortaya çıkarmaya başlıyorlar. Sabırlı olmak hala önemini korumalı” dedi.

30 yıllık ABD tahvil faizleri bir değişiklik göstermeyerek, New York saati ile 07:55’te yüzde 2.40 oldu. Kasım 2024 vadeli yüzde 3’lük tahvilin fiyatı 112 3/4’ten işlem gördü. Faiz Salı günü yüzde 2.3262’ye düşmüştü.

30 ve 2 yıllık devlet tahvili arasındaki fark Salı günü 183 baz puana ulaşarak Aralık 2008’den bu yana gördüğü en düşük seviyeye ulaşmasının ardından bugün 188 baz puan oldu.