Advertisement
HABERLER ABONE OL

(18:52'de güncellendi)

Salı günü 2015 yılının ilk enflasyon raporunu açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın, 4 Şubat'ta Para Politikası Kurulu'nu (PPK) toplayarak faiz inidirimi kararı alabileceğini söylemesi sonrasında yükselişe geçen Dolar/TL , bugün güne bir miktar satışla başlamasının ardından tekrar yukarı yönlü hareketi sürdürerek 2.38 lirayı aştı. 

Başçı enflasyon raporu sunumu sonrasında soruları yanıtladığı esnada, Ocak ayı enflasyonunun beklendenden çok (1 puanın üzerinde) düşmesi durumunda PPK'yı 4 Şubat'ta toplayarak faiz indirebileceklerini ifade etti ve "Enflasyondaki düşüşle uyumlu bir adım atarız, koridorda dikkatli gideriz" dedi.

Başçı'nın açıklamaları sonrasında 2.3706'ya kadar ilerleyen dolar/TL kuru, bugün güne düşüşle başlayarak 2.3552'ye kadar geriledikten sonra yönünü tekrar yukarı çevirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başçı'nın açıklamalarını destekleyen demeçleri, ruble ve Singapur dolarındaki kayıplar, Ocak ayı enflasyonunda düşüş beklentileri ile birlikte gelen 4 Şubat'ta ara PPK toplantısı ihtimali ve ABD merkez bankası Fed'in bu akşam toplantı sonrasında yapacağı açıklamalarda bir faiz artırım sinyali beklentisi, dolar/TL'deki yukarı yönlü hareketi tetikleyen başlıca sebepler olarak görülüyor. 

Dolar/TL 2.38 lirayı aşarak en yüksek 2.3832'yi görmesinin ardından, saat 18:46 itibarıyla yüzde 0.64 artışla 2.3812 liradan alıcı buluyor. Aynı dakikalarda Euro/Dolar paritesi yatay bir seyir izleyerek 1.1341 olurken, Euro/TL ise yüzde 0.52'lik prim ile 2.7009 düzeyinde.

Singapur Merkez Bankası bugün para politikasını genişletti. Banka Singapur doları için politika bandının eğimini düşüreceğini açıklarken, 2015 enflasyon beklentisini düşürdü ve fiyatların yüzde 0.5 kadar gerileyebileceği açıklamasında bulundu. Rusya bugün 2004'ten bu yana ilk defa değişken faizli tahvil satışı gerçekleştirdi. 

Bu gelişmeler ışığında gelişen ülke para birimleri arasında en sert kaybı Rusya ve Singapur para birimleri kaydederken, ABD doları karşısında Singapur doları yüzde 1, Macar forinti yüzde 0.84 zayıfladı. Bu iki para birimini ise Türk Lirası takip ediyor. 

Bloomberg HT yayınına bağlanarak kurdaki hareketi değerlendiren ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, "Dün Başçı'nın açıklamaları ile kurda yükseliş başladı. Bugünkü asıl hareket ise 2.3780'in kırılması ile oldu, bu düzeyin aşağı yönlü tekrar kırılmaması durumunda yukarı yönlü hareket hızlanabilir gibi görünüyor. 2.44-2.45'e kadar fazla bir yer görünmüyor çünkü likidite çok zayıf piyasada ve çıkışlarla birlikte önümüzdeki dönemde yeni zirveler bu noktalar olabilir" yorumunu yaptı.

BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com

(18:52'de güncellendi)