Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların şiddetlenmesi üzerine olağanüstü toplanan dışişleri bakanları gelecek Mart ayında süresi dolacak yaptırımların Eylül'e kadar yürürlükte kalması ve listeye yeni isimler eklenmesi konusunda uzlaştı.

AB dışişleri yüksek temsilcisi Mogherini, vize yasağı getirilecek ve mal varlıkları dondurulacak yeni isimlerle ilgili 1 hafta içinde öneri hazırlayacaklarını ve 9 şubat'ta dışişleri bakanlarının onayına sunacaklarını söyledi.

Mogherini, AB'nin birliğini muhafaza ettiğini ve gelecekte gerekirse yaptırımları ağırlaştırma iradesini gösterdiğini ifade etti.

Mogherini, Yunanistan'ın tutumunu muhafaza ettiğini fakat toplantıda yapıcı tutum takındığını sözlerine ekledi.

Yunanistan Dışişleri bakanı Kotzias, "Yunanistan, Ukrayna'da barış ve istikrarın yeniden tesisi ve Rusya ve AB arasında çatlağı önlemek için çalışıyor" demişti.

AB devlet ve hükümet başkanları önceki gün ortak açıklama yaparak Rusya'ya ilave yaptırım sinyali vermiş, Yunanistan başbakanı Aleksis Tsipras, kendisine danışılmadığı gerekçesiyle AB'nin bu deklarasyonuna katılmadığını ilan etmişti.

AB liderlerinin ortak açıklamasında rusya, ayrılıkçılara desteği artırmakla suçlanmış ve dışişleri bakanlarından, "Minsk anlaşmalarının hızlı ve kapsamlı uygulanması amacıyla ilave kısıtlayıcı önlemler başta olmak üzere uygun eylemleri değerlendirmeleri" istenmişti.