Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:42'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, enerji şirketlerinin petrol fiyatları ile yaptığı rallinin imalat verisindeki düşüşü dengelemesi üzerine, son bir yılın en kötü aylık performansını göstermesinin ardından dalgalı seyretti. ABD Hazine tahvilleri ve dolar geriledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, geçen ay yüzde 3.1 düştükten sonra, New York saati ile 13:03'te, önceki kapanışı yakınlarındaydı. Stoxx Europe 600 Endeksi de yatay seyretti. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan tırmanarak yüzde 1.67'ye çıktı. İspanya'nın 10 yıllıklarının getirisi altı vaz puan artışla yüzde 1.48'e ulaştı ve 5 Ocak'tan bu en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Yunanistan tahvilleri, seçimleri kemer sıkma karşıtı Syriza'nın kazanması sonrası 2012 yılından bu yana en kötü haftasını yaşamasının ardından 7 baz puan sıçrama yaptı. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.3 geriledi. ABD petrolü yüzde 1.6 değer kazandı.

ABD hisse senetleri, beklenenden daha yavaş büyüme ve düşen petrol fiyatları ve güçlü doların şirket karlarını olusmzu etkileyeceği endişeleri ile, Ocak ayında düşerken, Hazine tahvilleri 2008'den bu yana en iyi aylık performansını gösterdi. Syriza'nın seçim zaferi, İspanya'da lideri Pablo Iglesias'ın kamuoyu yoklamalarındaki sonuçların seçim zaferine dönüşmesi durumunda ülkenin borçlarını yeniden yapılandırma taahhüdünde bulunan sol Podemos hareketine enerji verdi. 

Londra'da Royal London Asset Management'tan Andrea Williams, "Halen Avrupa'da reform eksikliğinden endişe duyuyorum ve yatırım yapılmıyor," dedi ve Yunanistan süregelen bir sorun olacak ve bir anlaşma sağlanana kadar piyasaları kaygılandıracak. Daha da endişe verici durum ise, kemer sıkma karşıtı partilerin ispanya ve İtalya gibi daha büyük ekonomilerde güç kazanması" şeklinde görüş belirtti.

(20:42'de güncellendi)