Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Altın, ABD'de politika yapıcıların faiz artırımlarını ertelemeyeceği spekülasyonuna bağlı olarak değer kaybetti ve son üç yılın en hızlı aylık kazancının bir kısmını geri verdi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, 30 Ocak'ta yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin küresel büyümeye ve işsizlikteki düşüşe öncülük etmesi ile birlikte, yatırımcıların Fed'in faiz artırımını yılın ikinci yarısına öteleyeceği beklentisine girmesinin yanlış olduğunu söyledi. Bu hafta açıklanacak olan verilerin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, ABD'de istihdamın geçen ay 232,000 artmasını ve inşaat harcamalarının güçlenmesini göstermesi bekleniyor.

New York'ta Barclays Plc analisti Suki Cooper, "Sakin GSYİH büyümesi, istihdam piyasasında daha da sıkılaşma ve ücret enflasyonundaki kademeli artış, Fed'in ilk faiz artırımının 2015 yılının ortasında olacağı şeklindeki rehberliğini destekliyor" dedi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşerek, New York saati ile 07:45'te, ons başına 1,273.40 dolara indi. Kontrat Ocak ayında yüzde 8 yükseldi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, 100 günlük ortalamasının yüzde 38 altındaydı. Spot altın yüzde 0.9 düşüşle ons başına 1,272.92 doalra geriledi.

Yatırımcılar, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarını, son 11 seansta ilk defa azalttılar. Varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 0.2 ton düşerek 1,663.9 tona indi.

Faiz Oranları

Fed yetkilileri, Aralık ayında açıkladıkları çeyrek dönem tahminlerinin medyanına göre, gösterge faizin 2015 sonuna kadar yüzde 1.125 seviyesine çıkmasını bekliyor. Yüksek faizler ve daha iyi bir ekonomik büyüme, altının yatırımcılarının genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlaması ve piyasanın sıkıntılı olduğu dönemlerde güvenli liman niteliğini taşımasından dolayı, metalin cazibesini azaltıyor.

Bullard, geçen hafta yaptığı açıklamada, Aralık 2008'den bu yana sıfır seviyesi yakınında tutulan gösterge faizi işaret ederek, "Sıfır bu ekonomi için iyi bir rakam değil," dedi ve "Sıfır faiz politikasını rasyonalize etmek zor, zira ekonomide güçlü bir ivme var" şeklinde görü bildirdi.

Para yöneticileri, altında iki yılı aşkın sürenin en güçlü yükseliş belentisini taşıyor. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, hedge fonları ve diğer spekülatörler, net uzun altın kontratlarını, diğer bir deyişle, yükseliş beklentisi ile açtıkları altın pozisyonlarını, 27 Ocak ile biten haftada yüzde 15 artırdı.

Mart vadeli gümüş kontratları, New York'ta, yüzde 0.4 düşerek ons başına 17.13 dolara indi. Fiyatlar Ocak ayında yüzde 10 tırmandı.

Nisan vadeli platin yüzde 1 düşüşle ons başına 1,226 dolara inerken, palladyum yüzde 0.6 değer kazanarak ons başına 777.15 dolara ulaştı.

(16:20'de güncellendi)