Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde geçen yılın aralık ayında perakende satışlar, bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde yüzde 0,3 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 2014 yılının aralık ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar 18 üyeli Euro Bölgesi'nde ve 28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) kasım ayına göre yüzde 0,3 artış kaydetti. Piyasalarda perakende satışların önceki aya oranla değişmemesi bekleniyordu.

Perakende satış hacminde yıllık bazda da artış görüldü. Euro Bölgesi'nde 2014 yılının aralık ayında 2013 yılının aralık ayına kıyasla perakende satış endeksi yüzde 2,8, AB'de ise yüzde 3,2 artış gösterdi. Piyasalarda perakende satışların yıllık bazda yüzde 2 artması tahmin ediliyordu. Böylece perakende satışlar hem yıllık hem de aylık bazda beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Bölgede, perakende satışlarda aylık bazdaki artışı gıda dışı sektörler, otomobil yakıtı ve gıda, içki ve tütün sektörleri tetikledi. AB'de ise söz konusu dönemdeki artışa en fazla gıda dışı sektörler, otomobil yakıtı ve gıda, içki ve tütün sektörü etki etti.

Aylık bazda toplam perakende satışını en fazla artıran ülke yüzde 1,8 ile İrlanda oldu. Bunu yüzde 1,6 ile Avusturya ve yüzde 1,1 ile de İspanya ve Slovakya izledi. Perakende satışlarında en fazla düşüş görülen ülkeler ise yüzde 3,8 ile Portekiz, yüzde 1,7 ile Estonya ve yüzde 1,5 ile de Danimarka ve Slovenya olarak sıralandı.

Avrupa'nın lokomotif ekonomisi Almanya'da ise perakende satışlar aralık ayında yüzde 0,2 artış kaydetti.

- Yıllık bazda en fazla artış Lüksemburg'da kaydedildi-

Yıllık bazda ele alındığında Euro Bölgesi'nde ve AB'de aylık bazda perakende satışları artıran etkenler yıllık bazdaki artışları da etkiledi.

Perakende satışlarda yıllık bazda en fazla paya sahip olan ülke yüzde 9,2 ile Lüksemburg oldu. Bunu yüzde 6,6 ile İspanya ve yüzde 6,4 ile de Bulgaristan izlerken, en fazla düşüş ise yüzde 2,6 ile Finlandiya'da ölçüldü. Bunu, yüzde 2,5'le Slovenya ve yüzde 1,4'le de Malta takip etti.

AA