Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk çelik sektörünün 2015 yılının ilk ayındaki ihracatı 865 milyon dolar oldu.

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) tarafından açıklanan verilere göre, çelik sektörünün 2015 yılının ocak ayındaki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 azalarak değer bazında 865 milyon dolar oldu. Aynı dönemde, sektörün miktar bazında ihracatı da yıllık yüzde 15,4'lük düşüşle 1,2 milyon tona geriledi.

Çelik sektörünün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde, Türkiye'nin 2015 yılının ilk ayındaki toplam çelik ihracatı miktar bazında 1,2 milyon ton, değer bazında ise 1 milyar doları aştı.

Bu dönemde Ortadoğu Bölgesi, yüzde 18,6'lık düşüşe karşın 421 bin ton ihracatla ilk sırada yer aldı. Ortadoğu'yu, 203 bin tonla Kuzey Amerika, 164 bin tonla AB, 159 bin tonla Orta ve Güney Amerika ve 114 bin tonla da Kuzey Afrika ülkeleri izledi.

Ocak ayında en çok ihraç edilen ürünler, 516 bin tonla inşaat çeliği, 148 bin tonla boru, 109 bin tonla profil ve 106 bin tonla yassı sıcak şeklinde sıralandı.

- "Kayıpları telafi etmek en büyük hedefimiz"

ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, 2015 yılına beklediklerinden daha zorlu bir başlangıç yaptıklarını belirterek, yılın ilk ayını ihracatta hem miktar hem de değer bazında düşüşle kapattıklarını ifade etti.

En büyük hedeflerinin yaşanılan bu kayıpları telafi etmek ve artılarla yola devam etmek olduğunu aktaran Ekinci, "Bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ederken, sektörümüzü yakından ilgilendiren tüm konularda olumlu gelişmelerin yaşanması, dünya ve ülkemizdeki ekonomik istikrar ve güven ortamının sağlanması ihracatçılar olarak en büyük beklentimiz" değerlendirmesini yaptı.

Ekinci, son dönemde döviz kurlarındaki hareketlilik ve petrol fiyatlarından dolayı ekonomik dengelerin sürekli değiştiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu şartlar bizi daha da zorluyor. Söz konusu olumsuzluklara rağmen sektörümüzün gelecek vizyonuna önemli katkılar sağlayacağına inandığımız bir gelişmeyi de paylaşmak istiyorum. Türk çelik sektörü ve çelik ürünleri kullanan tüm sektörlere Ar-Ge, inovasyon, test ve malzeme alanında hizmet verecek, geleceğin katma değerli çelik ürünlerinin geliştirilmesini destekleyecek Çelik Test ve Araştırma Merkezi'mizin kurulumuyla ilgili çalışmalara da önümüzdeki günlerde başlıyoruz. Böylece sektörümüz adına önemli bir adım atmış olacağız."

AA