Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yunanistan'ın hali hazırdaki kurtarma planına bağlılığına ilişkin endişeleri gerekçe göstererek Atina'nın doğrudan likiditeye ulaşımını kısıtladı ve yeni hükümetin üstündeki baskıyı artırdı.

AMB'nin bu kararı yeni Yunan hükümeti ve Euro Bölgesi'ndeki diğer ülkeler arasındaki gerilimi tırmandırabilir. Hamle Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in 240 milyar euroluk kurtarma paketini ve ülkenin borcunu yeniden görüşmek için AMB Başkanı Draghi ile bir araya gelmesinden saatler sonra geldi. 

Yazılı açıklamada ''AMB bugün Yunanistan tarafından tamamen teminat altında olan veya ihraç edilen, pazarlanabilir borçlanma araçlarının feragat opsiyonunu kaldırmaya karar verdi. Yönetim Kurulu'nun kararı, programın hali hazırda başarılı ve Eurosystem kuralları ile uyumlu şekilde sonuçlanacağının kesin olmaması nedeniyle alındı'' denildi.

2010'dan bu yana çöp notu bulunan teminatlara karşı AMB fonlarına erişebilen Yunan bankalarının, bundan böyle kendi merkez bankalarına daha yüksek faizler ile başvuru yapmaları gerekecek. 

Euro kararın ardından dolar karşısında yüzde 1.2 gerileyerek Frankfurt saati ile 22:59'da 1.1339'dan işlem gördü