Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Berkshire Hathaway Inc.’in milyarder başkanı Warren Buffett, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) doların güçlü seviyesi dolayısıyla faiz oranlarını bu yıl artırmasının çok zor olduğunu söyledi.

Buffett, “Fed’in faizi yükseltmesi problemi şiddetlendirebilir. Faiz artırımının çok uygulanabilir olduğunu düşünmüyorum. Olası faiz artırımının uluslararası pek çok yansımasının olabileceğini düşünüyorum” dedi.

Sanayileşmiş çoğu dengini geride bırakan ABD ekonomik büyümesi, ülke para biriminin yukarı hareketlenmesini sağladı. Dolar ABD’nin 6 ticaret ortağının para birimi karşısında 10 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyelerine ulaştı. Bu durum Amerikalıların ithal edilen malları daha ucuza almalarını sağlarken, öte yandan enflasyon seviyesini düşürüyor. Hali hazırda Fed hedefinin altında olan enflasyon faizlerin yükseltilmesini zorlaştırıyor.

Fed Başkanı Janet Yellen, 17 Aralık’ta yaptığı açıklamada faiz artırımlarına başlamak için merkez bankacılarının enflasyonun zamanla yüzde 2 hedefine yeniden hareketleneceğine yönelik “makul bir şekilde güvenli” olmak zorunda olduklarını belirtmişti. Faizler ekonomiyi desteklemek için Aralık 2008’den bu yana sıfıra yakın seviyede tutuluyor.