Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:40'ta güncellendi)

Altın, yatırımcıların altın ile desteklenen fonlara olan yatırımlarını yavaşlatması ile birlikte, son üç yılın en iyi aylık performansını göstermesinin ardından ivmesini kaybediyor.

Diyatlar son dört günün üçünde değer kaybetti ve bu hareket sonucu kayıplar, metalin Ocak sonunda son beş ayın en yüksek seviyesini görmesinden bu yana yüzde 2.9'a çıktı. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar, geçen ay yükseliş gösterdikten sonra yatay seyretti. Spot altın yüzde 0.4 düşerek, Londra saati ile 10:47'de, ons başına 1,264.57 dolara geriledi.

FastMarkets Ltd. araştırma müdürü William Adams, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "İşlemler çok çırpıntılı ve bu durum, haber akışının piyasa bekleyişlerini o ya da bu şekilde etkilemesi ile birlikte, piyasadaki sinirliliği işaret ediyor," dedi ve "Değerli metaller, Ocak ayındaki güçlü rallilerin ardından, değişik derecelerde de olsa halen konsolide oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın bu yıl, Yunanistan'ın borç müzakerelerinin bölgenin finansal istikrarını olumsuz etkileyebileceği kaygısıyla yüzde 6.8 yükseldi. Avrupa Merkez Bankası, Çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, Yunanistan'da yeni hükümetin önceki reform taahhütlerine yönelik yaklaşımının kuşku yarattığını işaret ederek, "çöp" seviyesinde kredi notuna sahip ülke tahvillerinin teminat olarak kabul edilmeyeceğini duyurdu.

ETF'lerde tutulan altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün yüzde 0.2 artarak 1,670.7 tona çıktı ve önceki günkü kaybının büyük bölümünü geri aldı. Varlıklar Ocak ayında yüzde 4.1 ile 2011'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek ons başına 1,264.60 doalrda kaldı.

Spot gümüş yüzde 0.5 gerileyerek ons başına 17.2933 dolara indi. Platin yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,238.84 dolara gerilerken, palladyum yüzde 0.2 gerileyerek ons başına 790.75 dolara indi.

(13:40'ta güncellendi)