Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol sahası hizmetleri sunan İsviçreli şirket Weatherford International Plc, düşük petrol fiyatlarına yanıt vermede en büyük rakibi Schlumberger Ltd.’ye katılarak ilk çeyreğin sonuna kadar 5,000 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

İşten çıkarmaların çoğu şirketin Amerika ve Batı Avrupa’nın bazı kısımlarını içine alan Batı Hemisphere bölgesindeki operasyonlarında gerçekleşecek. Şirket söz konusu girişimi ile yıllık olarak 350 milyon dolardan daha fazla bir tasarruf sağlayacak. Bloomberg’in derlediği verilere göre, bu 2013 yılı sonunda 67,000 çalışanı bulunan Weatherford işgücünün yaklaşık yüzde 7’sini oluşturuyor.

Şirket konu ile ilgili, “Bütün organizasyonu 2015’te nakit akışımızın pozitif yönde olmasına odakladık. Düşen hareketlilik ve fiyatlardan dolayı gelirde kaybettiğimiz her bir doları, maliyette, sermaye harcamalarında ve çalışma sermayesi düşüşünde telafi edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

Petrol şirketleri, petrolün ABD petrol üretiminin artması ve OPEC’in üretimde düşüşe gitmekten kaçınması ile Haziran’dan bu yana petrolün yüzde 50’den daha fazla değer kaybetmesinin ardından son çeyrekte harcamalarını azalttılar.

Dünyanın en büyük petrol sahası hizmetleri şirketi Schlumberger, işgücünün yüzde 7.1’i olan 9000 çalışanı işten çıkarıp maliyetleri azaltırken, Chevron Corp.  geçtiğimiz ay on yıldan uzun bir sürenin en büyük harcama indirimine gideceğini ve yeni projeler için çalışmaları yavaşlatacağını açıklamıştı.