Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, ucuz enerjinin bölge ekonomisi için hem bir destek hem de engel olduğuna kanıt olarak Euro Bölgesi büyüme tahminlerini artırdı ve enflasyon görünümünü düşürdü.

Avrupa Birliği’nin icra kolunun Brüksel’de yaptığı açıklamaya göre Euro Bölgesi’nde gayrisafi yurtiçi hasıla 2015’te yüzde 1.3, 2016’da yüzde 1.9 yükselecek. AB’nin Kasım ayındaki beklentileri ise sırasıyla yüzde 1.1 ve 1.7 seviyesindeydi. AB Komisyonu, tüketici fiyatlarının bu yıl yüzde 0.1 gerileyeceği ve 2016’da yüzde 1.3 yükseleceği tahmininde bulundu. Avrupa Merkez Bankası enflasyonu yüzde 2’nin hemen altında tutmayı hedefliyor.

AMB Başkanı Mario Draghi, petrol fiyatındaki gerilemenin deflasyonal bir sarmala yol açabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Hane halkının harcamaları ertelemesi ve düşen fiyatların oluşturduğu riskler merkez bankasını en az 1.1 trilyon euro (2.3 trilyon dolar) değerinde varlık alımı yapamaya teşvik etti. Ucuz enerji fiyatları ekonomik faaliyeti desteklerken, tüketicilerin ve şirketlerin harcaması için daha fazla paranın kalmasını sağlıyor.

AB Komisyon üyesi Pierre Moscovici, “Avrupa’nin ekonomik görünümü bugün biraz daha aydınlık ve petrol fiyatlarındaki düşüş ve gerileyen euro AB ekonomisi için destek sağlıyor. AMB’nin son kararları reformlar ve akıllı mali politikalar için daha destekleyici bir zeminin oluşmasına yardımcı olacak” dedi.

Komisyon, Euro Bölgesi’nde işsizliğin bu yıl yüzde 11.2’ye, 2016’da yüzde 10.6’ya gerileceğini öngördü.