Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kurtarma planına muhalif olan yeni Yunan hükümetinin göreve başlamasından bu yana Almanya yaptığı ilk resmi görüşmeden uzlaşma sinyali çıkmadı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunan mevkidaşı Yanis Varoufakis ile Berlin'de yaptıkları görüşmede "uzlaşmamak üzere anlaştıklarını" söyledi.

Görüşme Yunanistan'ın önemli bir fonlamasını kaybetmesinden saatler sonra gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası dün geç saatlerde Yunan bankalarına sağladığı kredi ayrıcalığını iptal etti. Bu durum yeni hükümetin , Almanya öncülüğünde uygulanmak istenen kemer sıkma politikaları noktasında taviz vermesi için baskıyı artırmış oldu.

Yunan Maliye Bakanlığı'ndan dün gece yapılan açıklamada, sosyal yardım politikalar konusunda taviz verilmeyeceği ifade edildi.

Almanya Maliye Bakanı Wolgang Schaeuble, Yunan mevkidaşıyla görüşmesine ilişkin, "Yunanistan Euro Bölgesi'ne dahil ancak şimdi ne yapacağımız konusunda yoğun ve açık görüşmenin ardından tam olarak hemfikir değiliz" dedi.

Berlin'de Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis'i ağırlayan Schaeuble, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Yunan mevkidaşıyla uzun bir görüşme yaptığını ancak tam olarak her konuda hem fikir olmadığını ifade ederek, Varoufakis'e, "Avrupa'nın hareket etme yeteneğine sahip olmasını" istediklerini söyledi.

Avrupa'da mali ve bankalar krizinin yaşandığını ve bunun henüz tam olarak aşılmadığına dikkati çeken Schaeuble, bu krizden çıkmak için zor bir yola girildiğini ancak doğru bir yolda olduklarını ifade etti.

"En zor yolu Yunanistan gitti" diyen Schaeuble, Yunanistan'ın tüm sorunlara rağmen ne kadar zorlu bir yoldan gittiğini anlamak gerektiğini ve son yıllardaki ilerlemelere saygı duyulmasını istedi.

Schaeuble, Yunanistan'daki mali krize ilişkin de işsizliğin düşmeye başladığını ve ihracatın arttığını, sorunların çözümü konusunda önemli ilerlemeler sağlandığına işaret etti.

Borçların silinmesi konuşulmadı

"Yunanistan Euro Bölgesi'ne dahil. Ancak şimdi ne yapacağımız konusunda yoğun ve açık görüşmenin ardından tam olarak hemfikir değiliz" diyen Schaeuble, bunu diplomatların "Biz anlaşmazlık üzerine anlaştık" ifadesiyle dile getirdiğini söyledi. Ayrıca Yunanistan ile ortak çözümler üretmeleri gerektiğini de vurgulayan Schaeuble, "Ancak bunları bugün bulmak zorunda değildik" dedi.

Schaeuble, Yunanistan'a yardım programından Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonundan oluşan üçlü Troyka'nın sorumlu olduğunu ve bu programın sürdürülmesi gerektiğini belirterek, görüşmede mevkidaşına Yunanistan'daki vergi idaresinin yeniden yapılandırılması için Almanya'dan 500 kadar vergi uzmanı gönderme teklifini yinelediğini açıkladı.

Öte yandan Yunanistan'daki yeni hükümetin almak istediği bazı önlemlere kuşkuyla baktığının altını çizen Schaeuble, "Varılan anlaşmalara uyulması lazım. Güven için güvenilirlik önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan'ın borçlarının silinmesi konusunu çok fazla konuşmadıklarını, kısa vadede ülkenin mali piyasalara giriş sağlanmasının çok daha önemli olduğunu anlatan Alman Bakan, Yunanistan'ın mali piyasalara nasıl gireceği konusunda da bir çözüme ulaşmadıklarını kaydetti.

"Herkesin evinin önünü süpürmesi lazım"

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis de "Avrupa'daki sorunlara çözüm getirmek için bir partner olarak görüşmeler yapmak istediklerini" belirterek başladığı konuşmasında, Yunanistan'ın borçlarının silinmesinden çok, borçların yeniden yapılandırılması üzerine odaklandıklarını ve temelde krizin aşılması gerektiği noktasında hemfikir olduklarını bildirdi.

Avrupa'da baş gösteren krizin Yunanistan'da başladığını ve Avrupa'ya yayıldığını söyleyen Varoufakis, krizin etkilediği Yunan halkının onur içinde yaşamak istediğini, Alman halkının da çok fazla Yunanistan'daki gelişmeleri düşünmemesini istedi.

"Benim Schaeuble'ye mesajım şu: Sadece Yunanistan'ı değil, Avrupa için çözümler bulma konusunda bizim hükümeti potansiyel bir partner olarak görebilirsiniz" ifadesini kullanan Varoufakis, "Herkes evinin önünü süpürmesi lazım. Biz elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Yolsuzlukla ve vergi kaçakçılığıyla mücadele edeceklerini, aç gözlülüğe son vermek istediklerini, bunun için Avrupalı ortaklarının teknik, manevi, siyasi ve yapısal desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Varoufakis, geçen dönemde zaman kaybedildiğini ve fırsatların kaçırıldığını vurguladı.

Varoufakis, zamanın çok önemli olduğunu, kısa bir sürede Avrupalı partnerlerine ve Troyka'ya kısa, orta ve uzun vadeli çözümler içeren kapsamlı öneriler sunacaklarını belirtti.

"Kendilerini tarihsel sebeplerden dolayı en iyi Almanya'nın anlayacağını" ifade eden Varoufakis, "Almanya ile çalışmak istiyoruz. Almanya'nın yanımızda olmasına ihtiyacımız var" diye konuştu. Yunan Maliye Bakanı, kendilerinin sorumluluğu üstlendiklerini, Avrupalı partnerlerinin de sorumluluk alacaklarına inandığını kaydetti.

Varoufakis, Yunanistan'da yapılan seçimlerin ardından Yunan hükümetini temsilen Almanya'yı ziyaret eden ilk bakan oldu.