Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası (RBA) 2015 büyüme ve enflasyon beklentilerini düşürdü ve işsizliğin artacağı tahmininde bulunarak bu hafta alınan faiz indirimi kararına vurgu yaptı.

Avustralya Merkez Bankası’nın Cuma günü Sydney’de yaptığı çeyrek dönemlik para politikası açıklamasında, “Genel olarak büyümenin önceki tahminlerden daha uzun bir süre trend altında bir hızda sürdürmesi bekleniyor. Ekonominin bir süre için bir atıl kapasite derecesi ile faaliyet göstereceği öngörülüyor ve yurtiçi maliyet baskılarının düşük seviyeyi sürdürmesi bekleniyor” ifadelerini kullanıldı.

RBA bu yıl için ortalama genişleme beklentisini yüzde 1.75 ile 2.75 arasına düşürdü. Kasım ayında açıklanan önceki beklenti yüzde 2 ile yüzde 3 arasındaydı. Merkez Bankası, ana tüketici fiyatları artış tahminini Haziran itibarıyla sona eren yıl için 3 ay önceki yüzde 1.5 ile yüzde 2.5 arası beklentiden yüzde 1.25’e indirdi.

Guvernör Glenn Steven’ın 3 gün önce aldığı faiz indirimi kararı demir cevheri fiyatındaki gerilemeyi takip etti. Demir cevheri ülkenin ihracat gelirinin her beş Avustralya dolarından birini oluşturuyor. Ayrıca dünya genelinde politika yapıcıların para politikalarında genişlemeye gitmesi Avustralya para biriminin yukarı seviyelere yönelmesine neden olabilirdi.