Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Brezilya/Tombini: Normalleşme süreci zaman alabilir

Brezilya/Tombini: Normalleşme süreci zaman alabilir

Brezilya Merkez Bankası Başkanı Tombini, "Global para politikalarında Fed'e karşı aksiyon alabiliriz ama burada AMB'nin ne kadar dengeleyebileceğini görmek lazım Bunun için de para politikalarında normalizasyon süreci zaman alabilir" dedi

Giriş: 08 Şubat 2015, Pazar 16:36
Güncelleme: 09 Şubat 2015, Pazartesi 11:30

Brezilya Merkez Bankası Başkanı Alexandre Tombini, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikalarında normalleşme sürecine ilişkin, "Global para politikalarında Fed'e karşı aksiyon alabiliriz ama burada AMB'nin ne kadar dengeleyebileceğini görmek lazım" dedi.

Tombini, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen "Türkiye Başkanlığındaki G20 Gündemi" konferansında IIF Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Timothy Adams'ın sorularını yanıtladı.

Türkiye ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerin 2009 finansal krizinin etkilerinden uzun süre kurtulamadığını aktaran Tombini, küresel büyümenin belkemiğini oluşturan ülkelerin ekonomilerindeki istikrarı sağlayabilmek için o günden bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü anımsattı.

Tombini, Fed'in parasal genişlemeden çıkışıyla birlikte gelişmekte olan ülkelerin dalgalı bir sürece girdiğini belirterek, ülke paralarının yabancı paralar karşısında oynak (volatil) duruma gelmesiyle birlikte bu ülkelerin merkez bankaları üzerinde de baskının arttığını ifade etti.

Tombini, Brezilya mali yapısının küresel finans sisteminin türbülanslarına dayanabilecek kapasitede olduğunu kaydederek, "Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Fed'in hareketleri, para politikaları, alacakları kararlar bizim çok önem verdiğimiz, yakından takip ettiğimiz konular. Fed'in kararlarına saygı duyuyoruz. Fed, en büyük ekonomiye sahip merkez bankası olarak tüm kuvveti elinde tutuyor" diye konuştu.

Tombini, Brezilya'nın önemli bir petrol üreticisi ülke konumunda bulunduğunu aktararak, "Petrol fiyatlarının düşmesi dış ticaret dengemizi ve dış borcumuzu etkileyen bir durum. Bu yüzden fiyatların düşmesi ülkeyi mali olarak etkileyen bir gelişme oldu" ifadelerini kullandı.

İç ve dış piyasadaki fiyat hareketlerini gözlemlediklerini dile getiren Tombini, mevcut tedbirlerin yeterli olmaması durumunda yeni enstrümanları da devreye sokabilecek durumda olduklarına işaret etti.

Tombini, devam eden altyapı yatırımlarının ülke büyümesine katkı sağlayacağını da vurguladı.

"Merkez Bankaları para politikası duruşlarını analiz etmeli"

Adams'ın, "Son dönemde tartışılan bir başka konu da gölge bankacılık. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Gölge bankacılık konusunda endişeli misiniz?" sorusuna Tombini, "Gölge bankacılık, bankacılık sistemine çok entegre. Bu nedenle bizim için çok sınırlı bir konu ama küresel etkileri önemli" yanıtını verdi.

Tombini, ekonomik büyümeye ilişkin değerlendirmelerde de bulunarak, ekonominin yavaşlamasına karşın, işgücü piyasasının bu yıl dinamik olduğunu gördüklerini söyledi.

Geçen yılı düşük bir büyüme oranıyla tamamladıklarını anımsatan Tombini, bunun gerekçeleri arasında bir yandan istihdam piyasası ve ticarette, diğer yandan da ekonomideki yerleşik tüketicinin yavaşlayan aktivitesini gösterdi.

Tombini, makro politikaların, yatırımcı hassasiyeti ve kapasitenin yanında mali politikalar için çok önem taşıdığına işaret ederek, bunların aynı zamanda yatırımcı güvenini desteklemede de önemli olduğunu kaydetti.

Fed'in para politikalarında normalleşme sürecine ne zaman gideceğine ilişkin herhangi bir beklentisinin olup olmadığının sorulması üzerine Tombini, "Hayır, yok. Buna ilişkin herhangi bir fikrim yok. Global para politikalarında Fed'e karşı aksiyon alabiliriz ama burada AMB'nin ne kadar dengeleyebileceğini görmek lazım. Bunun için de para politikalarında normalizasyon süreci bir parça zaman alabilir. Merkez bankaları kendi durumlarına göre para politikası duruşlarını analiz etmeli. Buna bağlı olarak da gereken aksiyonları uyarlamalı" şeklinde konuştu.

AA