Tsipras'ın en büyük testi: Zengin Yunanların vergi ödemesi
-
Yunanistan Başbakanı Tsipras, Almanya ile yaptığı görüşmelerin yanı sıra yurtiçinde de büyük bir mücadele vermesi gerektiğini görebilir: Vergiden kaçan zenginlerle ilgilenmek
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Almanya ile yaptığı görüşmeler ile birlikte yurtiçinde daha büyük bir mücadele vermesi gerektiğini görebilir: Vergiden kaçan zenginlerle ilgilenmek.
Angeliki Katsarolia Atina’da bulunan Julia kafede garsonluk yapıyor. Katsarolia gibi insanlar, Tsipras’ın değerlendirmesinin kapsamını geniş tuttuğunu görmek istiyor. 38 yaşındaki Katsarolia, “Ben vergilerimi doğrudan maaşlarımdan ödüyorum. Büyük şirketlerin vergi ödememesini kabul edemem. Onlar da vergilerini ödemek zorunda” şeklinde konuştu.
Daha fazla Yunanın vergilerini ödemelerini sağlama problemi, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve diğer Euro Bölgesi ortaklarını ülkede mali düzeni sağlayabileceğine ikna etmeye çalışan Tsipras üzerindeki baskıları artırıyor. Tsipras, resmi kreditörlerinin kemer sıkma taleplerini hafifletmesini istiyor.
Tsipras’ın seçim taaahütleri arasında düşük maaş alanların ücretlerinin yükseltilmesi ve vergi ödemeyenlere engel olunması yer alıyor. Euro Bölgesi ülkeleri arasında en Yunan borcu varlığına sahip olan Almanya’nın Yunanistan ile uzlaşma sağlaması ülkenin euroda kalması için kritik önem taşıyor.
Tsipras 8 Şubat’ta parlamentoda yaptığı konuşmada, “Mücadelenin en büyüğü vergiden kaçmaya yönelik verilen mücadeledir. Yeni hükümet ülkede adaletin yerine getirilmesini sağlayacaktır” dedi.
Vergi kaçırma, Yunanistan’ın seçim dönemlerinde yıllık gayri safi yurt içi hasılanın ortalama yüzde 0.2 oranında yükseldi. Spyros Skouras ve Nicos Christodoulakis tarafından yapılan ve 1974 ile 2009 yılları arasındaki 13 seçim dönemini analiz eden araştırmaya göre vergi kaçırma, seçim dönenimde politikacıların kontrolünde olan bürokrasinin yavaşlaması ve vergi toplama yetkililerinin daha az sayıda denetim gerçekleştirmesi ile yükseliş gösteriyor.