Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in borcun azaltılması konusundaki çaresizliğinin asıl nedeni önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

Varoufakis'in verdiği savaşın arka planında, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü krizin ardından deflasyon döngüsüne giren ve rekora yakın işsizlik oranına sahip bir ekonomi var. Yarın açıklanacak veri ekonominin 2014'ün her çeyreğinde büyüdüğünü gösterebilecek olsa da, 6 yıl süren resesyonda yaşanan üretim kaybının geri kazanılması için gidilecek çok yol var. Son dönemde yaşanan siyasi çalkantının da toparlanmayı sektete uğratma ihtimali var.

Başbakan Alexis Tsipras, geçen ay iktidara gelmesinin ardından kurtarma planı dahilinde uygulanan kemer sıkma tedbirlerini geri çevirerek Yunan halkına yardım etme taahhüdünü bugüne dek sürdürdü. Bu durum Euro Bölgesi maliye bakanlarının dün Brüksel'de görüşmesi öncesinde diğer Avrupa hükümetleri ile ilişkilerin gerilmesine yol açarken, hisse senetleri yaşanan belirsizlik nedeniyle düşüş yaşadı. Varoufakis mevkidaşlarının desteğini alma konusunda başarılı olamadı.

Amsterdam'da bulunan ABN Amro Bank Makro Araştırma Bölüm Başkanı Nick Kounis "Yunanistan bu krizden önce hatrı sayılır bir ivme yakalamış gibi gözüküyordu. Ancak bu özgüvene kötü etki yapabilir. Krizin sona ermesi ne kadar uzun sürerse, Yunanistan ekonomisinin yeniden tökezleme ihtimali de o denli artıyor" diye konuştu.