Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Belarus'un başkenti Minsk'te Ukrayna'daki krizin ele alında zirvede, ayrılıkçılarla çatışmaların yaşandığı doğu bölgelerine özerklik verilmesini kabul etmediklerini söyledi.

Poroşenko, Devlet Başkanlığı Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Minsk'te sağlanan uzlaşmanın ayrıntılarını duyurdu.

Ukrayna'da ordu ve ayrılıkçıların elindeki rehinelerin tümünün 19 gün içerisinde serbest bırakılacağını belirten Poroşenko, ağır silahların da 14 gün içinde geri çekileceğini bildirdi.

Poroşenko, Ukrayna tarafına birçok kabul edilemez şart sunulduğunu ancak kendilerinin ön koşulsuz ateşkes sağlanması konusunda ısrarcı olduklarını kaydetti. Görüşmelerde Rusya'da tutuklu bulunan pilot Nadejda Savçenko'nun serbest bırakılması konusunu da gündeme getirdiğini belirten Poroşenko, "Bana, gereken tıbbi ekspertiz ve soruşturmaların tamamlanmasının ardından en kısa zamanda serbest bırakılacağını söylediler" ifadesini kullandı.

Poroşenko, Rusya tarafının yoğun ısrarlarına rağmen ayrılıkların bulunduğu doğu bölgesine özerklik verilmesine razı olmadığını vurgulayarak, "bölgelerin yetkilerinin arttırılması, yetkilerin yerel yönetimlere verilmesine ilişkin anayasal değişimler çerçevesinde olacaktır. Federe yapıya ilişkin hiç bir uzlaşmaya yanaşmadık" bilgisini verdi.

İşgal edilen topraklarda yeniden durumun istikrara kavuşması ve Ukrayna'nın egemenliğinin sağlanmasının ardından, bu bölgelerdeki sosyal yatırımların yeniden başlayacağını kaydeden Poroşenko, doğudaki ateşkesin AGİT Özel Gözlem heyeti tarafından izleneceğini, Ukrayna'nın ve uluslararası ortakların insani felaketin yaşandığı doğu bölgelerine insani yardımları herhangi bir engel olmadan ulaştırmasının sağlanmasında anlaştıklarını bildirdi.

Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya'nın liderlerinin Minsk'te dün gece başladıkları toplantı bugün gündüz saatlerine kadar sürmüş, zirvenin ardından 15 Şubat'tan itibaren geçerli olacak ateşkes ilan edileceği açıklanmıştı.

AA