Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası (RBA) Guvernörü Glenn Stevens, ekonomik büyümenin bir süre daha düşük seyri sürdüreceğini ve politikadaki genişlemenin geçmişe göre daha az etkili olabileceğini söyledi.

Stevens Sydney’de yaptığı açıklamalarda, “Ekonominin şimdikinden daha büyük bir büyümeye ihtiyacı var. Yönetim kurulu, faiz oranlarının bu seviyelerinde, para politikasının talepte ek büyüme toplama gücünün geçmişe göre daha düşük olabileceğinin farkında” dedi.

Merkez bankası 17 aylık duraksamayı sonlandırdı ve bu ay faiz oranlarında indirim kararı aldı. Güveni desteklemek ve işsizliğin 12 buçuk yılın en yüksek seviyesinde olduğu ekonomide istihdamı teşvik etmek için faiz oranını yüzde 2.25 ile yeni bir rekor düşük seviyeye indirdi. Avustralya ekonomisi geçtiğimiz 7 yılın 6’sında potansiyelinin altında bir genişleme kaydetmeye hazırlanıyor.

Stevens, “Para politikasının talebe hiçbir ek destek sağlama yeteneğinin olmadığı bir noktaya ulaştığını düşünmüyoruz. Görüşümüz, ekonominin yapmakta olduğu geçişe destek sağlama kabiliyetinin hala olduğunu yönünde” diye konuştu.

Avustralya doları guvernörün konuşması sırasında yatay bir seyir izledi ve Sydney saati ile 11:41’de dolar karşısında 77.47 ABD sentinden işlem gördü. Para birimi yerel saat ile 09:30’da 77.32 ABD senti seviyesindeydi. Traderlar RBA’nın Mart ayındaki toplantıda indirime giderek faizi yüzde 2’ye düşürmesi olasılığını yüzde 70 olarak görüyor.