Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:55'te güncellendi)

Altın, Fed son toplantı tutanaklarını açıklamadan önce, Yunanistan'ın kreditörler karşısındaki katı tutumunu yumuşatabileceği spekülasyonuna bağlı olarak, altı haftanın en düşük seviyesine geriledi. Platin vadeli kontratları 2009'dan bu yana en düşük seviyesi yakınına indi.

Konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, Yunanistan, bugün kredi anlaşmasının altı ay uzatılması talebinde bulunabilir. Yunanistan'ın fonlanmasına ilişkin görüşmeler, Pazartesi günü, Euro Bölgesi maliye bakanlarının mali yardımın yalnızca yeni seçilmiş hükümetin mevcut kurtarma programının uzatılmasını talep etmesi durumunda devam edeceğini kaydetmesinin ardından başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Spot altın 2015 yılında, kısmen Yunanistan kargaşasının güvenli liman alımlarını güçlendirmesinin etkisi ile yüzde 1.9 yükseldi. Fiyatlar geçen yıl, ekonomideki iyileşme ile birlikte ABD'de borçlanma maliyetlerinin artırılacağı beklentisinin güçlenmesi sonucu düştü. Yüksek faizler, altının yatırımcısına yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlamasından dolayı, metalin cezibesini azaltıyor. Fed bu akşam, istihdamdaki artışları "güçlü" olarak nitelediği Ocak ayı toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

Hong Kong'da Precious Metals Insights Ltd., idari direktörü Philip Klapwijk, "İnsanlar ABD ekonomisi konusunda oldukça iyimser ve artık faiz artırımına ilişkin beklentilerini geri plana itmiyorlar. Bu yüzden, Fed tutanakları oldukça kritik," dedi ve "Yunanistan için, son dakika anlaşması olacak şeklinde bir görüş birliği var" yorumunda bulundu.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,202 dolara kadar inerek, 6 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, New York saati ile 07:59'da, 1,206.70 dolara geldi. Spot altın fazla değişmeyerek ons başına 1,207.15 dolarda kaldı.

Vadeli İşlemler

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 51 altındaydı.

Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, Salı günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının faiz artırımına "gerçekten yakın" olduğunu söyledi. Fed'in bir sonraki toplantısı 17-18 Mart'ta.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın miktarı, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 1,670.4 tona inerek, son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Mart vadeli gümüş kontratları, Salı günü yüzde 5.3 ile bu ayın en hızlı kaybını yaşadıktan sonra, yüzde 0.3 yükselerek ons başına 16.435 dolara çıktı. Palladyum yüzde 0.3 kayıpla ons başına 780.85 dolara geriledi. Platin yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,169.50 dolara seviyesine indi. Metal dün Temmuz 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

(15:55'te güncellendi)