Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yunanistan kemer sıksa da borçlarını ödeyemeyebilir

Yunanistan kemer sıksa da borçlarını ödeyemeyebilir

  • Yunanistan neden borçlarını hiçbir zaman kemer sıkma önlemleri ile ödeyemeyecek? Tarih Yunanistan'ın pek az ülkenin üstesinden geldiği bir sorun ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor

Giriş: 20 Şubat 2015, Cuma 06:28
Güncelleme: 23 Şubat 2015, Pazartesi 07:37

Kreditörlerinin kurtarma paketi şartlarını hafifletmesi için müzakere yapmak üzere Şubat ayı ortasında Brüksel’e giden Yunanistan delegeleri, varılabilecek yeni bir anlaşma ile ilgili özellikle bir konu üzerinde endişeleniyorlardı: Faiz dışı fazlaya ulaşılması ve korunması için konan hedef. Kemer sıkma önleminde, bir hükümetin her yıl vergiden elde ettiği gelirden harcamalarının çıkarılması ile oluşan paraya bakılır. Bu paraya ülkenin kendi borcu için ödediği faiz ödemesi dahildir. Genellikle yurtiçi hasıla büyümesinin bir parçası olarak ifade edilir.

Yunanistan 4 yıllık kurtarma programı kapsamında, yüzde 10 seviyesinde olan cari açığını yüzde 3 fazlaya çekti. Yunanistan’ın kurtarma programı ülkenin yüzde 4.5 oranında bir fazlaya ulaşmasını ve program boyunca bu seviyeyi korumasını talep ediyor. Ancak bunun mümkün olduğuna inanmak için oldukça az sebep oluyor.

Euro Bölgesi’nin tüm ülkeleri 1995 yılından bu yana sadece bir kez yüzde 3.6 oranında bir faiz dışı fazlaya 2000 yılında ulaştı. Bu sayı tekrar sıfırın altına düştü. Hatta kemer sıkma önlemlerinin federal cumhuriyeti olan Almanya, yüzde 3’lük zirvesine 2007’nin son çeyreği ve 2008’in ilk çeyreği olmak üzere iki kez ulaştı.

2011 yılında Kiel Enstitüsü OECD ülkelerinin 1980’den 2010’a kadar kayıtlarını inceledi. Enstitü, az sayıda ülkenin yüzde 3 seviyesinde bir fazlayı sürdürebildiğini ve hiçbirinin yüzde 5’in üzerinde bir fazla tutamadığını belirtti. Enstitünün raporuna göre bu durum, bir ülkelerin yapabileceklerinin sınırlı olduğuna işaret ediyor. Kiel raporunda, “Ülkeler kısa bir süre için bu eşikleri geçebilirler ancak yıllar ve 10 yıllar için bu hedef tümüyle asılsızdır” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’dan istenen sadece yüzde 4.5’lik bir fazla değil. Teoride ülke tasarruf ve ekonomik büyüme yoluyla borcunu ödeyecek ve sonunda borcunu Euro Bölgesi standardı olan gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 60’ını düşürecek. IMF, Yunanistan’ın bunu yapabilmesi için 2020’den 2030’a kadar yüzde 7.2’lik bir faiz dışı fazlayı sürdürmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak sadece Norveç’in bu kadar uzun bir süre böyle bir faiz dışı fazlası oldu.