Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD, Yunanistan ve Avrupalı kreditörleri üzerinde bir borç anlaşmasına varılması yönündeki baskıları artırmaya çalışarak krizin küresel ekonomik büyümeye yönelik risklerine işaret ediyor. Yunanistan krizinin hali hazırda zayıf olan küresel ekonomik büyümeye zarar verdiğine ilişkin endişeler artıyor.

ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, bir bakanlık yetkilisinin verdiği bilgiye göre Perşembe günü Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin ve Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem ile görüştü. Yetkili, Lew’in ayrıca Alman meslektaşları, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve IMF yetkilileri ile de temasa gittiğini ifade etti.

Yetkili, ABD’nin iki tarafın da hitap tonunu düşürdüğünü ve pragmatik bir uzlaşmaya varıldığını görmek istediğini söyledi. Görüşmeler, Yunanistan ve diğer Euro Bölgesi ülkelerinin kurtarma paketinin uzatılma şartlarında uzlaşamaması ile çıkmaza girmişti. Yunanistan’ın Avrupa Merkez Bankası ve AB Komisyonu’ndan sağladığı kurtarma paketinin süresi Şubat ay sonunda sona eriyor. Yunanistan’ın IMF’ten aldığı kredinin süresi ise Mart 2016’da sona erecek.

Washngton’da bulunan Peterson Institute for International Economics yöneticilerinden Edwin Truman, “Bu Almanya’nın daha duyarlı olmasını sağlamaya yönelik bir kampanya. Almanya hiçbir şey vermedi” dedi.