Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından akaryakıt sektöründe alınan tavan fiyat kararının kanunsuz bir müdahale olduğunu öne sürdü.

TABGİS'den yapılan yazılı açıklamada, EPDK tarafından akaryakıt sektöründe üçüncü kez alınan tavan fiyat kararının, sektör açısından vahim sonuçlar doğurabileceği iddia edildi.

Tavan fiyat uygulamasının piyasaya yapılmış kanunsuz bir müdahale olduğu öne sürülen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yaklaşık bir yıl önce uygulanan tavan fiyat kararında dağıtım karlarını 37 kuruş ile sınırlayan EPDK, dün aldığı kararında bu defa benzin türlerindeki kar marjını bir yıl önceki marjın da altında kalacak şekilde toplam 34 kuruş olarak, motorin türlerindeki toplam karı da bir yıl öncekiyle aynı seviyede 37 kuruş olarak belirlemiştir. Oysa aynı EPDK, kendi faaliyetinin idamesi için satılan her damla akaryakıttan aldığı 'gelir payı'nı 1 Ocak 2015 itibariyle enflasyon oranına göre arttırmıştır. EPDK'nın kendi geliri söz konusu olduğunda göz ardı edemediği enflasyon artışının neden akaryakıt sektörüne gelince gereksiz görüldüğü anlaşılabilir değildir."

Akaryakıt istasyonlarında denetim yetersizliği olduğunu iddia edilen açıklamada, "Milyonlarca liralık yatırımlar yaparak 7 gün 24 saat çalıştırdığımız istasyonlarımızda EPDK'nın denetim yetersizliği nedeniyle yatırım bedelleri tamamen sektör tarafından karşılanan; otomasyon sistemi, ulusal marker, numune alma zorunluluğu, yazar kasa gibi dünyada eşi benzeri olmayan tedbirlerin bir litre akaryakıta getirdiği yükü EPDK neden görmezden gelmektedir ve bu maliyetleri neden kamuoyuyla paylaşmamaktadır?" denildi.

EPDK tarafından, serbest piyasaya işlerlik kazandırmak yerine piyasadaki oyuncuların ayakta kalmasını güçleştirecek uygulamaların yürürlüğe konulduğunu öne sürülen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Bu uygulamaların amacının tüketicinin korunması olduğunu iddia eden EPDK, akaryakıt sektörü düşen petrol fiyatlarını ürün fiyatlarına birebir yansıtırken başta ulaştırma sektörü olmak üzere diğer sektörlerin bu indirimleri fiyatlarına hiç yansıtmamasına neden dikkat çekmemiştir? Neden kaçak akaryakıt satışının önlenmesi için olmazsa olmaz olan 'taban fiyat' uygulamasının hayata geçmesi için çaba sarf etmemiştir? Akaryakıt bayilerinin temsilcisi olarak sektörümüzün kamuoyu nezdinde menfi ifadelerle olduğundan farklı gösterilmeye çalışılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Yüksek akaryakıt fiyatlarının sebebi ne dağıtım karları ne de sektörün özel hukuk alanına giren anlaşmaları değildir.

Devlet hazinemizin lokomotifi olan akaryakıt sektörü, sorunlarına sahip çıkan ve çözüm odaklı tüm uygulamaları özveri ve uyumla yerine getiren bir sektördür. Sektörümüz hem milli ekonomiye bulunduğu katkıyla hem de verdiği hizmetin kalitesiyle kendisini ispatladığı gibi, başka hiçbir sektörde görülmeyen tam bir şeffaflıkla kar marjlarına ilişkin bilgiyi de saygıdeğer kamuoyuyla paylaşmaktadır."

AA