Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ı önümüzdeki 24 saat içinde yoğun bir gündem bekliyor. Tsipras, hem Euro Bölgesi kreditörlerinin hem de kemer sıkmaya karşı olan partisinin taleplerini karşılayacak finansal önlemler oluşturmaya çalışıyor.

Euro Bölgesi ve Yunanistan yetkilileri arasında 20 Şubat’ta Brüksel’de gerçekleştirilen görüşmelerden kurtarma fonunun 4 ay uzatılması kararı çıkmıştı. Ancak Atina’daki hükümet fonlamanın sürmesi için Pazartesi gününe kadar bir politika listesi oluşturmak zorunda. Euro Bölgesi maliye bakanları sunulan politika önerilerinin yeterliliği veya gelecek hafta yapılabilecek başka bir acil toplantının gerekliliği konusunda karar verecekler.

Atina Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Panos Tsakloglou, “Euro Bölgesi ve Yunanistan için riskler aşırı yüksek. Yunanistan ekonomisi ve özellikle bankacılık sistemi yakın zamanda bir çöküş ile karşılaşabilir. Ancak eninde sonunda kurtarma programının uzatılması için gerekli önlemlerin listesi üzerinde bir uzlaşmaya varacaklardır” dedi.

Anlaşma, Tsipras’ın yaklaşık bir ay önce seçimleri kazanması öncesinde verdiği taahhütlerin bir kısmını gerçekleştirmesi için potansiyel olarak para sağlayabilir. Ancak yine de sonuç Tsipras için politik olarak zarar verici olabilir. Tsipras ücretlerin ve emeklilik maaşlarının artırılabilmesi için Yunanistan’ın sorunlu mali durumunu tekrar kontrol altına almaya çalışıyor.

Yunanistan’ın sunacağı yeni politikalar, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun değerlendirmesinden geçmek zorunda. Tsipras, Troyka olarak da adlandırılan kurumların kurtarma paketi karşılığında ülkesi üzerinde uyguladığı kemer sıkma önlemlerine karşı çıkıyor.