Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in para birimi yuan, ülke merkez bankasının gösterge borçlanma maliyetlerini üç ay içinde ikinci kez indirmesinin ardından 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Merkez bankasının ekonomik yavaşlamaya engel olmak için aldığı kararın ardından para piyasası oranları düşüş gösterirken, hisse senetleri yükseliyor.

Yuan Şanghay’da yüzde 0.06 kadar değer kaybederken, bankalar arası fonlama müsaitliğinin göstergesi 1 aydan uzun bir sürenin en büyük düşüşünü kaydetti. Şanghay Bileşik gösterge endeksi yükseliş gösterdi. Endekste gerileyen her hisse senedi için yaklaşık iki hisse senedi artış kaydetti. Çoğu ekonomist, Başbakan Li Keqiang’ın  2015 büyümesi için yüzde 7 civarında bir hedef belirleyeceği tahmininde bulunuyor. Geçtiğimiz sene büyüme hedefi yüzde 7.5 idi. Li, Halk Kongresi'nin bu hafta yapacağı yıllık toplantıda hedeflerini açıklayacak.

Hong Kong’daki Credit Agricole CIB stratejistlerinden Dariusz Kowalczyk, “Faiz indiriminin para birimi için negatif olduğu oldukça belirgin. Ekonomiyi desteklemek, para birimini istikrarlaştırmak karşısında önceliği aldı. Yuanın değer kaybetmesine izin verecekler ve bu durum doların çok güçlü olmasından doları mantıklı görünüyor” dedi.

PBOC'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, bir yıl vadeli mevduat faizi 0.25 yüzde puanı indirilerek yüzde 2.5'e çekilirken, bir yıl vadeli borç verme faizi 25 baz puan düşürülerek yüzde 5.35'e çekildi. PBOC mevduat faizinin üst bandını 1.2'den 1.3'e çıkardı.

Yuan dolar karşısında yüzde 0.06 gerileyerek Şanghay saati ile 10:50’de 6.2732 seviyesinde geldi. Yuan erken saatlerde 6.2734 ile Ekim 2012’den bu yana en zayıf seviyeyi gördü.