Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre ekonomisi, 2014 yılı sonunda ekonomist tahminlerinin iki katı daha hızlı bir büyüme göstererek merkez bankasının ihracatçıları koruyan minimum kur uygulamasını terk etmesi öncesindeki dirence işaret etti.

Gayri safi yurtiçi hasıla Aralık ayında sona eren üç aylık dönemde yüzde 0.6 yükseldi. Bir önceki çeyrek dönemde yurtiçi hasıla büyümesi yüzde 0.7 seviyesindeydi. Bloomberg anketine katılan 18 ekonomistin tahmin meydanı yüzde 0.3 seviyesindeydi.

Ülke ekonomisi, merkez bankasının 15 Ocak’ta aldığı karar ile frankın euro karşısında 1.20 seviyesinde olduğu minimum kur uygulamasını terk etmesi ile şok yaşadı. Bankanın aldığı karar, frankın euro karşısında yükselmesine yol açtı ve mallarının büyük bir bölümünü Euro Bölgesi’ne gönderen ihracatçıların darbe almasına neden oldu. Ayrıca ekonomistlerin 2015’ye en az birkaç ay daralacağı tahmininde bulunmalarını teşvik etti.

Zürih’teki Raiffeisen Schweiz ekonomistlerinden Roland Klaeger, “Bu yılın ilk çeyreği kesinlikle güçlü franktan sert bir darbe alacak. Ancak yine de yılın ikinci çeyrekte işler yavaşça ivmelenmeli" dedi.