Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, yenin dolar karşısında güçlenmesi ve ABD’den Avrupa’ya hisse senetlerinin gerilemesinin ardından düşüş gösteriyor. Metal ürünleri üreticileri ve sigortacılık şirketlerinin öncülüğünde Topix endeksi 5 günden bu yana ilk gerilemeyi kaydediyor.

Sumco Corp. hisse satışı yapmayı planladığı açıklamasının ardından yüzde 12 değer kaybederek Topix Metal Ürünleri Endeksi’ndeki düşüşlere öncülük etti. Japonya’nın en büyük sigortacılık şirketi Dai-ichi Life Insurance Co. yüzde 3 geriledi. Lawson Inc., Nomura Holdings Inc.’in hisse senedi tavsiyesini düşürmesinin ardından yüzde 2.2 düşüş gösterdi. NGK Insulators Ltd., SMBC Nikko Securities Inc. tarafından hisse senedi notunun yükseltilmesinin ardından yüzde 3.2 prim yaparak Nikkei 225 Stock Average’daki en büyük artışı gösterdi.

Topix, Salı günü Aralık 2007’den bu yana en yüksek seviyeden kapanış yapmasının ardından yüzde 0.7 gerilyerek Tokyo saati ile 12:45’te 1,515.90 puana geldi. 33 sanayi grubunun 5’i hariç tümü geriledi. Nikkei 225 yüzde 0.7 düşerek 18,689.11 puana geriledi. Endeks Pazartesi günü 2000’den bu yana en yüksek seviyeden kapanış yapmıştı. Yen dolar karşısında, Salı günü yüzde 0.3 yükselmesinin ardından yüzde 0.1 güçlenerek 119.65 yenden işlem gördü.

AMP Capital Investors Ltd. yatırım stratejisi müdürü Shane Oliver, “Kısa vadeli bir düzeltme görüyoruz. Piyasa geçtiğimiz ay iyi kazançlar elde etti ve bazı teknik göstergelerde çok gergin görünüyor. Yatırımcılar Nikkei 2252in 15 yılın zirvesine çıktığını gördü ve kar satışı yapmaları gerektiğini düşündüler” diye konuştu.