Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Altın, yatırımcıların ABD istihdam verileri öncesi, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarını son bir ayın en düşük seviyesine çekmesinin ardından, son bir haftanın en düşük seviyesinin üzerinde seyretti. Palladyum son sekiz günde ilk kez aşağı yönde hareket etti.

ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği vberilere göre, 1.8 ton düşerek 1,667.9 tona indi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı. Varlıklar geçen hafta Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesini görmesinden beri azalıyor.

Bugün ABD'de açıklanacak olan ADP özel sektör istihdam verisinin Şubat ayında daha fazla kişiye istihdam sağlandığını göstermesi beklenirken, 6 Mart'ta ABD Çalışma Bakanlığı resmi istihdam verilerini açıklayacak. ABD ekonomisinde güçlenme işaretleri, daha yüksek faizler için durumu güçledndiriyor. Faizlerin yükselmesi, yatırımcılarına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor.

Londra'da Mitsubishi Corp. International (Europe) Plc değerli metaller stratejisti Jonathan Butler, "İstihdam verilerinde bir iyileşme ya da ABD toparlanmasının hız kazandığına ilişkin işaretler muhtemelen altın için olumsuz olacak" dedi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek, New York saati ile 07:04'te, ons başına 1,203.90 doalrda kaldı. Metal Salı günü düşüşünü ikinci güne taşıdı ve 1,194.60 dolara kadar inerek 24 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Spot altın yüzde 0.1 yükselişle ons başına 1,204.78 dolara geldi.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 41 altındaydı.

Mayıs vadeli gümüş, Salı günü yaklaşık iki ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından, fazla değişmeyerek ons başına 16.30 dolarda kaldı. Platin vadelileri yüzde 0.7 düşerek ons başına 1,181.20 dolara indi. Palladyum yüzde 0.7 değer kaybederek 826.20 dolar oldu. dolara geriledi. Kontrat son yedi günde yüzde 6.5 tırmandı ve Kasım ayından bu yana en uzun süreli yükseliş dönemini gerçekleştirdi.

(15:00'te güncellendi)