Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(17:40'da güncellendi)

Dolar/TL rekor kırmaya bugün de devam ediyor. Bugün Standard & Poor's (S&P) tarafından Türk bankacılık sektörüne yönelik değerlendirme ve gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki kayıpları ile 2.57'ye kadar yükselen kur tüm zamanların en yüksek seviyesini tazeledi.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde önce 2.51, ardından 2.52'yi aşarak 2.5273 lira ile rekor kıran dolar/TL, dün de 2.53'ü aştı ve 2.5399 ile tekrar rekor kırdı. Kur bugün rekor kırmaya devam ederek tüm zamanların zirvesini 2.5711 seviyesine taşıdı. 

Dolar/TL bugün saat 17:38 itibarıyla düne oranla yüzde 1.42 yukarıda 2.5642 liradan alıcı buluyor. Sepet kur 2.7050 seviyelerinde kaydedilirken, Euro/TL ise 2.8390 liradan fiyatlanıyor. Euro/Dolar paritesi ise yüzde 1.1 kayıpla 1.1068 dolar düzeyinde.

S&P Türk bankalarının daha fazla düzenleme ve rekabet ile karşı karşıya olduğunu belirtirken, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) genişlemeye devam etmesinin Türk bankalarına yarar sağlayacağına da değindi. S&P Bankacılık Analisti Göksenin Karagöz ise "7 Haziran'daki seçimler bankacılık sektörü için risk yaratmıyor. 2015'te Türk bankacılık sektörünün önceliği bilanço optimizasyonu olacak" dedi. 

BloombergHT.com'a dolar/TL'deki yükselişi değerlendiren Odeabank Stratejik Pazarlama Grup Müdürü Erkan Dernek, "Bir süredir ABD Merkez Bankası’nın Mart ayında yapacağı toplantıda ‘sabır’ kelimesini kaldırarak piyasaları Haziran veya Eylül aylarında faiz artışına hazırlayacağı beklentisi gelişiyor. Hızlı düşen emtia fiyatları, Yunanistan borçlanma programı ve Ukrayna sorunu gibi sebepler bir süredir ABD bono faizlerinin güvenli liman olarak tercih edilmesine ve dolayısıyla faiz artışı beklentilerinin tersine düşük faiz hadleriyle işlem görmelerine sebep oluyordu. Son haftalarda ABD verileri çok güçlü olmamasına rağmen ABD bono faizleri global bazda risklerin azalmasıyla düşük seviyelerinden hareketlenerek faiz artışı beklentilerini yansıtmaya başladı. Buna bağlı olarak gelişmekte olan ülkelerin kurlarında baskı arttı. Bununla beraber Avrupa’da niceliksel genişlemenin başlamasıyla bono faizlerinde beklenen yukarı yönlü hareket, Türkiye gibi yüksek getirili gelişmekte olan ekonomilere karşı yatırımcı ilgisini iyice azaltıyor. Bütün bunlarla beraber bugün S&P’nin Türk bankacılık sektörü karlılığıyla ilgili risklere dikkat çekmesi kurda 2.55 seviyesine kadar yükselmeye sebep olurken, bu hafta Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve kazançlar verisi ile 17 Mart tarihindeki ABD Merkez Bankası toplantısı kurun seyri için kritik. Mart ayının ikinci yarısında ABD Merkez Bankası’nın kararına ve Türkiye’de Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ciddi şekilde düşmesi beklenen enflasyona bağlı olarak kurda sınırlı toparlanmalar gözlemlenebilir. ABD merkez bankasının kararı güvercin algılanırsa Nisan ayına doğru kurda hızlı geri çekilmeler görebiliriz, aksi takdirde kurda iyileşme sınırlı kalacaktır. Türk Lirası’nın şu andaki değeri gelişmekte olan diğer ekonomilerle karşılaştırıldığında aşırı satım bölgesinde olsa da, ABD faizlerindeki artışın en çok etkileyeceği ülkelerden biri olarak enflasyon patikasındaki kalıcı iyileşme gerçekleşinceye kadar ABD faiz artışı baskısı kurdaki iyileşmeleri sınırlı tutacak" yorumunu yaptı. 

Bugün dolar karşısında Brezilya reali yüzde 3, Macar forinti yüzde 1.5 değer kaybetti. Pazartesi gününden bu yana gelişen ülke para birimlerinin tamamına yakını dolar karşısında zayıflamış durumda. Brezilya reali son üç günde yüzde 3'ün üzerinde düşüşle başı çekerken, onu  1.8'in üzerinde gerileyen TL, en çok kayıp yaşayan ikinci para birimi olarak takip ediyor. 

BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com

(17:40'da güncellendi)