Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Akfen Holding'in 2014 yılındaki cirosu bir önceki yıla oranla yüzde 7 artarak 119 milyon TL oldu. Şirket yılı, kur farkı nedeniyle 11,9 milyon TL zararla kapattı.

Akfen açıklamasına göre, havalimanı yönetim ve işletmesi, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, enerji, gayrimenkul, deniz ulaşımı, su dağıtım ve atık su hizmetleri gibi sektörlerde faaliyet gösteren Akfen Holding'in 2014 yılı cirosu 119 milyon TL oldu.

Akfen Holding'in Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar'ı (FAVÖK) 2014 yılında yüzde 8 artışla 32,7 milyon TL oldu. Şirketin FAVÖK marjı ise yüzde 27,4'e ulaştı. Oransal konsolidasyona göre bakıldığında ise Holding'in cirosu yüzde 20 artışla 1 milyar 239 milyon TL, FAVÖK ise yüzde 27 artışla 424 milyon TL olarak gerçekleşti.

FAVÖK marjı ise yüzde 33,9'a ulaştı. Şirket, kur farkı nedeniyle yılı 11,9 milyon TL zararla kapattı. Akfen Holding'in 2014 yılında bağlı ortaklıkları ve iştiraklerinde sahip olduğu paylara göre konsolide yatırım miktarı ise 324 milyon TL oldu.

Akfen Holding Üst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav, finansal sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, holdingin bağlı ortaklarının ve iştiraklerinin sergilediği genel performansın bir önceki yılın hedefleriyle uyumlu olduğunu belirtti. Güçsav, şunları kaydetti:

"Akfen Holding olarak 2014 yılında planladığımız yatırımlara devam ettik. Ayrıca 2014 yılı sermaye piyasası araçlarını da verimli bir şekilde değerlendirdiğimiz bir yıl oldu. Yıl içinde üç kerede tamamladığımız iki ihraçla 400 milyon TL değerinde tahvil halka arzı gerçekleştirdik. Bugüne kadar özel sektör adına düzenlenmiş en uzun vadeli tahvillerle gerçekleşen bu halka arzlarla holdingimizin finansman kaynaklarının çeşitlenmesini sağlarken, finansal borcunun vadesini de uzattık.

Mart 2014'de 200 milyon TL tutarında tahvil anapara geri ödemesi yaptık. Akfen Holding şirket paylarının gerçek değerini yansıtmasının yatırımcının korunması açısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Bu inançla, şirket ortaklarının sahip olduğu hisselerin getirisini artırmak amacıyla daha önce başlattığımız 'Hisse Geri Alım Programı'nı, şirket sermayesinin yüzde 10'una ulaşan hisse alımı sonrasında 2014 yılında tamamlayarak, 2015 yılında yeni bir geri alım programı başlatma kararı aldık."

- "TAV'ın yolcu sayısı yüzde 13,7 arttı

Akfen Holding'in bağlı ortaklıklarının ve iştiraklerinin yıl içinde sergiledikleri performanslara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Güçsav, özellikle TAV Havalimanları ve Mersin Uluslararası Limanı'nın güçlü operasyonel kaldıraçlarının etkisiyle bu şirketlerin ciro ve karlılıklarının rekor seviyelere ulaştığını vurguladı.

Süha Güçsav, şöyle devam etti:

"Akfen Holding olarak 'değer üretme' perspektifiyle Türkiye'de yaratıp dünyaya kazandırdığımız TAV Havalimanları Holding 2014 yılında Türkiye'de 5, yurtdışında ise 6 ülkede toplam 9 havalimanında hizmet vermeye devam etti. TAV'ın 2014 yılındaki toplam yolcu sayısı yüzde 13,7; ticari uçak sayısı ise yüzde 14,5 oranında arttı. Uluslararası havalimanı inşaatlarında küresel bir marka haline gelen TAV İnşaat'ın Abu Dabi, Katar, Umman'da 1 ve Suudi Arabistan'da 3 havalimanında olmak üzere devam eden toplam iş hacmi 2,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. TAV İnşaat, bu başarısını dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firmasının yayınlandığı Engineering News Records dergisi tarafından 2014 yılında 'Dünyanın En Büyük Havalimanı İnşaat Şirketi' ilan edilmesi ile taçlandırdı."

Holdingin iştiraklerinden Mersin Uluslararası Limanı'nın (MIP) 2014 yılında da büyümesini sürdürdüğünü aktaran Güçsav, "MIP, 2014 yılında toplam elleçlenen konteyner hacmini bir önceki yıla göre yüzde 8,7 arttırıp, 1,5 milyon TEU'ya çıkardı. Daha büyük bir başarıyı konvansiyonel kargoda gösterip, bir önceki yıl 7,6 milyon ton olan kargo miktarını, 2014 yılında yüzde 16,8'lik bir artışla 8,8 milyon tona yükseltti" ifadelerini kullandı.

Hem kapasite artırımı hem de günümüzün dev ölçekli gemilerini ağırlayabilmek adına 2014 yılında 170 milyon dolarlık yeni rıhtım ve derinleştirme yatırımına (Doğu Akdeniz Aktarma Terminali) başladıklarını belirten Güçsav, böylece MIP'in, sadece Türkiye'nin değil, Doğu Akdeniz bölgesinin uluslararası merkezi limanı olma yoluna girdiğini belirtti.

- "Akfen İnşaat Eskişehir Şehir Hastanesi için en iyi teklifi verdi"

Akfen Holding'in en köklü şirketi olan ve uzun yıllar inşaat işlerini üslenen Akfen İnşaat için 2014 yılının tam anlamıyla bir atılım yılı olduğunu söyleyen Süha Güçsav, "Akfen İnşaat, Sağlık Bakanlığı ile Kamu Özel İşbirliği Modeli çerçevesinde yatırımını üstlendiği 755 yataklı Isparta Şehir Hastanesi'nin inşaat hazırlık çalışmalarına yıl içinde başladı. Ayrıca Akfen İnşaat, 2014 yılı sonuna doğru ihalesi yapılan 1.081 yataklı Eskişehir Şehir Hastanesi için en iyi teklifi veren firma konumundadır" ifadelerini kullandı.

Güçsav, şöyle devam etti:

"Enerji şirketlerimiz yıl içinde yatırımlarına devam etti. Akfen HES bünyesinde 2014 yılında toplam 60,82 MW kurulu güce sahip üç santralimiz enerji üretimine başladı. Böylece, 2014 yılında 11 hidroelektrik santralinde toplam 203 MW kurulu güce ulaştık. Çalıkobası ile Çilekli I-II santrallerimizin inşaatları ise devam etti. Türkiye genelinde yaşanan aşırı kurak hava koşulları ve yağışların düşük seyri nedeniyle ise toplam elektrik üretimimiz ,5 düşüşle 322,8 GWs olarak gerçekleşti. Yenilenebilir enerjide çeşitliliği artırmak adına rüzgar enerjisi santralleri alanında proje geliştirme sürecine başladık. Bu amaçla toplam 945 MW kurulu güç kapasitesi olan 14 projede rüzgar ölçümlerine devam ediyoruz. EPDK nezdinde de önlisans başvuru hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Söz konusu bölgelerde TEİAŞ tarafından ihale edilecek projelerin kapasite büyüklüğü 1.200 MW olarak hesaplanıyor.

Buna ek olarak, Akfen Termik Enerji bünyesinde Mersin'de yatırımını yapmayı planladığımız 1.150 MW Kurulu güce sahip Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin ön hazırlık çalışmalarını sürdürdük. Adana'da, 600 MW Kurulu güce sahip, önlisans aşamasındaki, Sedef II ithal kömür termik enerji santralinin (TES) de çalışmaları sürdürülüyor."

Holding olarak, İDO'da karlılığı artırmaya yönelik tedbirlerin olumlu sonuçlarını yıl içinde görmeye başladıklarını vurgulayan Süha Güçsav, "İDO, geniş filosu, yüksek yolcu ve araç taşıma kapasitesiyle Marmara Denizi'ni çevreleyen 35 iskele ve 15 hatta yolcularına uluslararası standartlarda hizmet vermeye devam ediyor. Dünyanın önde gelen denizyolu taşımacılık şirketlerinden biri olan İDO, 2014 yılında 47,5 milyon yolcu ve 8,2 milyon araç taşıdı" ifadesini kullandı.

Akfen Holding'in bağlı ortaklıklarından Akfen GYO'nun Türkiye ve Rusya'da, uluslararası standartlarda 3-4 yıldızlı şehir oteli yatırımlarını sürdürdüğünü söyleyen Süha Güçsav, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eylül 2014 tarihi itibarıyla hizmete açılan Ibis Otel Ankara Airport ile birlikte şirketimizin faaliyette olan otel sayısı 17'ye, toplam oda sayısı da 2 bin 911'e yükseldi. İnşaat çalışmalarında ileri aşamaya ulaştığımız Novotel Karaköy ve Ibis Otel Moskova projelerine halen devam etmekteyiz; Ibis Otel Tuzla'nın inşaatına ise yeni başlandı. Akfen GYO'nun devam eden 3 projesinin faaliyete geçmesi ile birlikte toplam 20'ye ulaşacak otel sayısında oda sayısı 3 bin 628'e yükselecektir."

AA