(14:45'te güncellendi)
Geçtiğimiz hafta önce Standard & Poor's (S&P) tarafından Türk bankacılık sektörüne yönelik değerlendirmeleri ve gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki kayıpları ile 2,60 seviyelerine yükselen dolar/TL, ardından Cuma günü ABD'de tarım dışı istihdamın beklentiyi aşması ve böylece Fed'in faiz artırım zamanının yaklaştığı yönündeki spekülasyonların artması üzerine zirve rekorunu 2,6475 lira seviyesine kadar taşıdı.
Kur dün TCMB'nin döviz depolarında faiz oranının dolar için yüzde 7.5'ten yüzde 4.5'e, euro için yüzde 6.5'ten yüzde 2.5'e indirildiğini açıklası sonrasında 2.59'un altını görürken, 2.60 seviyelerinde denge buldu.
Bugün güne 2.60 seviyelerinde tutunma çabası ile başlayan dolar/TL, euro/dolar paritesinin 1.08 seviyesini de aşağı yönlü kırması üzerine yükselişe geçerek 2.6462'ye kadar yükselmesinin ardından, saat 14:43 itibarıyla yüzde 1.14 yukarıda 2.6331'den fiyatlanıyor.
Euro/dolar paritesi 1.0735'e kadar gerilemesinin ardından aynı dakikalarda yüzde 0.79 düşüşle 1.0774 dolar düzeyinden fiyatlanırken, yüzde 0.33 yükselerek 2.8363 lira düzeyinde. Sepet kur ise 2.7345'ten işlem görüyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün, uzun vadeli borçlanmanın teşvik edilmesi amacıyla rezerv opsiyonu katsayılarının değiştirilmesi yoluyla 1.5 milyar dolar döviz likiditesi sağlanacağını açıkladı.
BloombergHT.com'a dolar/TL kurundaki yükselişi yorumlayan Destek Menkul Finansal Analisti Emre Özgüven, "İç piyasada yaşanan gerginlikler ve dolar/TL kurundaki yaşanan tarihi zirveler sonrasında, haftaya yapılacak PPK toplantısı öncesinde TCMB’nin piyasaya döviz likiditesi sağlayarak piyasanın ateşini bir miktar azaltmayı hedeflediği söylenebilir. Atılan bu adımın da etkisinin dün olduğu gibi sınırlı kalması beklenebilir. Bardağın dolu tarafına bakıldığında, TCMB’nin dün döviz depo faiz oranlarında yaptığı indirimden sonra bugün uzun vadeli borçlanmanın teşvik edilmesine dair yaptığı hamle, kur üzerinde daha etkin olmaya çalıştığını ve fiyat istikrarını sağlamaya yönelik adımlar atmaya devam edeceği beklentisi yaratarak olumlu olarak algılanabilir" ifadelerini kullandı.
Bugün 24 gelişen ülke para biriminin tamamına yakını dolar karşısında zayıflarken, en dik düşüşü yüzde 1.9 ile Macaristan forinti yaşıyor. Forinti yüzde 1.6 kayıpla Rus rublesi takip ederken, TL en büyük kayıp yaşayan üçüncü para birimi konumunda. Dolar karşısında Güney Afrika randı yüzde 1.35, Meksika pesosu ise 0.7 geriledi.
BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com
(14:45'te güncellendi)