Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, emtia üreticilerindeki düşüşün Çin hisselerindeki ralliyi dengelemesi ile geriliyor. Çin hisseler, Başbakan Li Keqiang’ın ekonominin aşırı yavaşlamaı halinde harekete geçileceği taahhüdü vermesinin ardından yükseliş gösterdi. Malezya ringiti, gelişmekte olan ülke para birimlerinde düşüşlere öncülük etti.

Tayland’dan PTT Exploration & Production Pcl ve Güney Kore’den LG Chem Ltd., enerji ve ham madde hisselerinin gerilemesi ile en az yüzde 3.3 değer kaybetti. Ringit dolar karşısında yüzde 0.5 zayıfladı. Güney Kore vonu düşüşü 6. güne taşıdı. Şanghay Bileşik Endeksi, 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. China Mobile Ltd. Hong Kong’da yüzde 2.4 prim yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Hong Kong saati ile 14:03’te 939.61 puana geldi. Endekste 293 hisse senedi gerilerken, 213 hisse senedi yükseldi. Li gazetecilere yaptığı açıklamada, “Politika yapıcılar, büyümenin alt sınıra yönelmesi ve istihdamın veya ücretlerin düşmesi durumunda harekete geçecekler” ifadesini kullandı. Çin hükümeti bu yıl için yüzde 7 civarında bir büyüme hedefi belirlediler. Li, hükümetin bazı rollerinden arındırılması ile ilgili bazı çıkar gruplarının direnç gösterebileceğini söyledi. Petrol 6 yılın en düşük seviyesine indi. Fed bu hafta yapacağı toplantının ardından faiz oranlarının artırım zamanlamasına ilişkin ipuçları verebilir.

Metropolitan Bank & Trust Co. başkan yardımcısı Allan Yu, “Çin ekonomisinin iyileşmesi, Çin ile ticaret yapan ekonomiler için de olumlu olacak. Petroldeki gerileme piyasa volatilitesini artırıyor. Şu an için odak noktası Fed toplantısı üzerinde” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 1.7 gerilerken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.5 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.6 artış gösterirken, 16.4 kat değerleme kaydedildi.