Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Uzmanlar PPK'dan ne bekliyor?

Uzmanlar PPK'dan ne bekliyor?

Piyasalarda gözler Salı günü yapılacak olan TCMB Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak faiz kararında

Giriş: 16 Mart 2015, Pazartesi 17:29
Güncelleme: 17 Mart 2015, Salı 14:40

Piyasalarda gözler Salı günü yapılacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak faiz kararında.

PPK, 17 Mart Salı günü bir araya gelerek TSİ 14:00'te faiz kararını açıklayacak. Kurul 24 Şubat'taki bir önceki toplantıda bir hafta vadeli repo ihale faizinde indirime giderek yüzde 7.75'ten yüzde 7.50'ye düşürmüş, ayrıca faiz koridorunda da değişiklik yaparak, üst bant olan gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11.25'ten yüzde 10.75'e ve alt bant olan gecelik borçlanma faizini ise yüzde 7.50'den yüzde 7.25'e indirmişti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre TCMB'nin politika faizinde ve koridorda bir değişiklik yapmayacağı öngörülüyor. Görüşlerini aldığımız ekonomistler de PPK'dan "bekle-gör" kararı çıkacağı düşüncesinde birleşiyor.

JPMorgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci BloombergHT.com'a PPK öncesi değerlendirmede bulunarak, "Piyasadaki beklentilerin çoğunluğu ile aynı çizgide, TCMB'nin politika faizini yüzde 7.50'de tutarak değiştirmeyeceğini düşünüyoruz. Aynı zamanda alt ve üst bantta da bir değişiklik beklemiyoruz. Düşük enerji fiyatları ve daha iyi hava koşulları sayesinde, enflasyonun gelecek aylarda düşmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Buna rağmen dövizlerde zor bir dönem yaşanmasına dayanarak, enflsyondaki düşüş daha önce beklenen kadar yüksek olmayacaktır. TCMB üzerindeki politik baskı kredibilitede keskin kayıplara neden oldu ve Merkez kredibilitesini tekrar sağlamak için dikkatli olmaya devam etmek durumunda. Cesaret verici olarak, politikacılar müdahalede bulunmanın yarattığı risklerin son günlerde farkına varmış görünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TCMB Başkanı Başçı arasındaki görüşme iyi gitti ve iki taraf da tedbirli davranma konusunda anlaşmış durumda. TCMB'ye yapılan eleştiriler de hafiflemiş durumda. TCMB baskı olmadan daha rahat davranacaktır. Son olarak 'Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasında temkinli duruşun sürdürüleceği' ifadesinin ise korunacağını düşünüyoruz" yorumunu yaptı.

BloombergHT.com'a faiz kararına yönelik yorum yapan Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, "TCMB son dönemde yaşanan haber akışı paralelinde önemli bir toplantı gerçekleştirecek. Hükümetten gelen bağımsızlık vurgusu destekleri MB'nin elini biraz daha güçlendirmiş durumda. Bu toplantı öncesi ve sonrası, haber akışı ve gelecek tepkiler adına oldukça önemli olacak. PPK'nın Fed öncesine denk gelmiş olması ve Fed algısı ile birlikte Dolar Endeksi'nin güçlü seyri, bunun içerde kurlar ve özellikle Dolar/TL tarafında baskı yapıyor olması, TCMB'nin şimdilik manevra alanını kısıtlıyor gibi. Bu durumda Fed algısı normalleşme göstermeden bu toplantıda TCMB'dan bekle-gör yapması ve düşmeye devam edebilecek enflasyon verilerine bağlı olarak sonrasında ölçülü faiz indirim süreçlerine devam etmesi ana beklenti ve rasyonel davranış gibi görünüyor. Koridorun üst ve alt bantlarına dokunmadan politika faizinde 25 baz puanlık sembolik bir indirim de çok sürpriz olmayabilir ve mevcut fiyatların içinde yorumları da var. Burda tek risk Fed'in şahin tavırda söylem ve kararlarla piyasaların önüne gelmesi halinde Dolar Endeksi'nin daha da güçlenmesine paralel olarak global taraftan içerde kur ve faiz tarafına ekstra baskı oluşması olabilir" dedi.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç beklentilerini BloombergHT.com'a anlatırken, "Bir süredir politik taraf ile TCMB arasında yaşanan gerginliğin yerini sükûnete bıraktığını görüyoruz. Babacan da açıklamalarında konunun tamamen TCMB’ye bırakılması gerektiğinin tekrar altı çizdi. Bir süredir 25 baz puanlık bir indirim beklentimizi koruyorduk fakat TL bu kadar baskı altındayken, TCMB toplantısında faiz indiriminin bu ay için pas geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Anketlere göre, piyasa ne koridorda ne de politika faizinde indirim beklemiyor. Bir indirim geldiği takdirde TL’nin daha fazla baskı altında kaldığını görebiliriz. Fed toplantısının da çok kritik olacağının altını çizelim (sabırlı kelimesinin çıkma ihtimali, bundan sonra piyasanın her veriye daha duyarlı olacak olması vs…) Bu ay pas geçilip enflasyon düşmeye devam ettikçe indirimlerin devam edeceğine dair görüşümüzü koruyoruz" ifadelerini kullandı.

BloombergHT.com'a toplantı öncesi yorum yapan Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Murat Tufan ise, "Merkez Bankası’nın müdahaleleri ve geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kritik görüşmelerin sonucunda verilen ılımlı mesajlar, dolar/TL kurunda bir miktar gevşeme yarattı. Ancak Dolar Endeksi'nin güçlü seyrine aynen devam etmesi, kurun yeniden rekor seviyeleri test etmesine neden oldu. Merkez Bankası'nın kur üzerindeki gelişmeleri yakından takip ettiğini göstermek amacıyla 25/50 baz puan indirime gitmesi, piyasa tarafından satın alınmış durumda. Düşük faiz indirimi ya da faizlerin indirilmemesi, dolarda kısa vadeli kar satışı sağlayabilecek olsa da, Çarşamba akşamı yapılacak Fed toplantısı kur hareketleri üzerinde daha baskın çıkacaktır. Bu nedenle piyasalar daha çok Fed kararına odaklanabilir ve kar satışının yarattığı düşüş hızını sınırlayabilir. Fed kararı En az Merkez Bankası kararı kadar önemle takip edilecek. Piyasalar Fed açıklamalarında 'sabırlı' ifadesinin kaldırılıp kaldırılamayacağı sorusuna cevap arayacak. Burada Fed’in olası bir faiz artışını 2015 yılı içinde yapabileceği sinyali dolar/TL tarafında yeni rekor seviyeleri test ettirebilir. Aksi halde 'sabırlı' ifadesinin devam etmesi ve olası faiz müdahalesinin yıl içinde yapılmayacağı sinyali, paritede geçtiğimiz günlerde görüldüğü gibi 2.58-2.57 seviyelerine kadar geri çekilme görülmesini sağlayabilir" dedi.

BloombergHT.com Editörü

Fırat Taşvur

ftasvur@bloomberght.com