Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin borçlanma tavan limiti 18 trilyon dolara yükseldi.

ABD Hazinesi, 12 Mart itibarıyla federal borcun 18 trilyon 114 milyar 324 milyon dolar olduğunu bildirirken, Kongre'nin 15 Mart'a kadar uzattığı yasal borç limitinin üzerine çıkıldı.

Hazine Bakanı Jack Lew, mart ayı başında Kongre üyelerine yazdığı mektupta limitin 16 Mart'ta sona ermiş olacağını belirterek, en kısa sürede borçlanma tavan limitinin yükseltilmesi talebinde bulundu.

Obama yönetimi, pazartesinden itibaren yasal sınırlamalar başlatırken, başvurulan "sıra dışı önlemler" çerçevesinde Hazine'nin haftalık ihaleler yoluyla borçlanmaya devam etmesi planlanıyor.

ABD Kongresi Bütçe Dairesi, hükumetin mevcut düzenlemeler altında "sıra dışı önlemler"i kullanarak veya hükümet programlarına para akıtarak ekim ayına kadar çalışmaya devam edebileceğini kaydetti.

Moody's Yatırımcılar Hizmeti'nden daha önce yapılan açıklamada, ABD'de 16 Mart'tan itibaren Hazine'ye yeniden borçlanma limiti getirilecek olması, borç tavanı birkaç ay yükseltilmese bile hükumetin borçlanma kabiliyeti için bir tehdit oluşturmayacağı ifade edilmişti.

ABD, mali uçurumdan, ekonomisini güvenli bir mesafede tutmak için 2014 Şubat'ta borç tavan limitini 17 trilyon 200 milyar dolara yükseltmişti.

ABD'de 2013 yılında Cumhuriyetçilerin Kongre'de borçlanma tavanının yükseltilmesine karşı çıkmaları nedeniyle 1-17 Ekim'de ''hükumetin kapanması'' sorunu yaşanmış, bu durumun, 2013'ün 4. çeyreğinde ekonomik büyümeye yüzde 0,3 zarar verdiği belirtilmişti.

Küresel ekonomi için de büyük risk teşkil eden ABD'deki bütçe krizlerinin neden olduğu federal hükumetin kapanması, bugüne kadar 12 kez yaşandı.

Aralarında Çin, Japonya ve bazı Avrupa ülkeleri olmak üzere kredi piyasalarındaki yatırımcılara borçlanan ABD, 13 yılda borçlanma tavan limitini 12 trilyon dolar artırmıştı.

Nüfusu 318 milyon 900 bin olan ABD'de ülkenin kamu borcu Büyük Buhran'dan bu yana ikiye katlanırken, her bir Amerikalıya düşen borç ise 41 bin 28 dolar.

AA