Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Analistler "faiz" kararını yorumladı

Analistler "faiz" kararını yorumladı

  • Analistler Merkez Bankası'nın faiz değiştirmeme kararını BloombergHT.com için yorumladı

Giriş: 17 Mart 2015, Salı 15:00
Güncelleme: 18 Mart 2015, Çarşamba 11:01

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında politika faizinde değişikliğe gitmedi.

TCMB bir hafta vadeli repo ihale faizini değiştirmeyerek yüzde 7.50'de tutarken, ayrıca faiz koridorunda da değişiklik yapmayarak üst bant olan gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 10.75'te ve alt bant olan gecelik borçlanma faizini ise yüzde 7.25'te tuttu. Merkez ayrıca ROK ve munzam karşılıklarda da değişikliğe gitmedi.

Bloomberght.com'a konuşan Saxo Capital Menkul Değerler Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy kurda yaşanan ekstra yükseliş, Fed'in tavrının henüz net olmaması ve enflasyon tarafında ki kalıcı iyileşmenin beklenmesi gibi nedenlerle kararın beklendiği gibi geldiğini belirtti.

Paksoy "TCMB rasyonel bir davranışla bekle-gör uygulamış ve faizde bir değişime gitmemiştir. Enflasyonda yaşanacak reel iyileşmeye bağlı olarak yüzde 6-7 aralığına doğru gittikçe ve kurda baskı ortamı azaldıkça ölçülü faiz indirimi sürecinden vazgeçmeyen ama küresel risk iştahında değişimlere bağlı olarak özellikle dolar/TL tarafında yaşanacak olası yükseliş ihtimallerine karşılık dengeli ve ölçülü bir sıkı para politikası da izleyeceğini gösteren TCMB'nın bu kararı piyasalar tarafından birincil etki olarak şimdilik olumlu bulunsa da, asıl etki Fed sonrası global piyasaların seyri ve TCMB'nın bu kararına siyasi taraftan gelecek tepkilerle anlaşılacaktır" diye konuştu.

Kararı Bloomberght.com için değerlendiren Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Nottaki en önemli değişikliğin çekirdek enflasyona ilişkin önceki olumlu söylemin çıkarılmış olması ve yerine 'Küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir' ifadesinin girmiş olması. 2015 için faiz indirim sürecinde olduğumuza dair görüşümüzü koruyoruz. Sadece bu ayın pas geçildiğini düşünüyoruz. Enflasyonda ilerleyen aylarda düşüşün devamını öngörüyoruz. Enflasyon düştükçe de faiz indirimlerinin bir miktar daha devam etmesini bekliyoruz. TL’nin seyri bu süreçte belirleyici olacaktır. Bir faiz indiriminin gelmemiş olması TL’deki daha fazla değer kaybının önüne geçebilir, enflasyon üzerindeki baskı da hafifler" yorumunu yaptı.

Bloomberght.com'un sorularını yanıtlayan Odea Bank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Grup Müdürü İnanç Sözer, MB'nin piyasa beklentilerine paralel olarak faizleri sabit tuttuğunu belirtti. TCMB'nin küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle temkinli duruşun korunacağını açıkladığını hatırlatan Sözer "Merkez Bankası’nın da yinelediği gibi, önümüzdeki dönemde enflasyondaki iyileşmeye bağlı olarak faizlerde kademeli indirimlerin geleceğini tahmin ediyorum" diye konuştu.

Küresel çapta güçlü dolar dönemi TL’nin aşırı değersiz kalmasına yol açarak enflasyonda arizi yükselişe neden olduğunu söyleyen Sözer "İç talepteki zayıflık ve küresel faizlerin destekleyici seviyesi nedeniyle enflasyon görünümünün olumlu olduğunu düşünüyoruz. Yurtdışında yarınki ABD Merkez Bankası toplantısı, yurtiçinde de gıda fiyatlarının seyri Nisan’daki faiz kararı için belirleyici olacak" ifadelerini kullandı.

Bloomberg HT yayınına katılan TEB Stratejisti Erkin Işık, Merkez'in ifadelerinde çok ciddi bir değişiklik olmadığını ve kur nedeniyle bozulan enflasyon beklentilerinin bir takım farklılıklara yol açtığını söyledi. Kurların enflasyon için de belirleyici olduğunu hatırlatan Işık "Fed'den de bizim açımızdan olumlu bir haber gelirse satış baskısı biraz azalabilir" dedi.

Işık, Ocak'tan bu yana TL'nin gelişen piyasa kurları arasında dolar karşısında ortalamadan yüzde 7 fazla değer kaybettiğini ifade etti.

BloombergHT.com Editörü

Enes Tunagür

etunagur@bloomberght.com