Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Yunanistan'a şantaj yaptıkları ve ülke üzerindeki baskıyı artırdıkları iddialarını reddetti. Avrupa Parlamentosu'nda ekonomiyle ilgili bilgilendirme yapan Draghi, Portekizli parlamenter Marisa Matias'ın sorusunu cevaplarken "Söylediğiniz hiçbir şeye katılmıyorum. Yunanistan riskine baktığımızda 104 milyar euro gibi yüksek bir rakam karşımıza çıkıyor. Bu nasıl bir şantaj, Yunanistan için yeni kurallar yazmıyoruz. Sadece yürürlükteki kuralları iziliyoruz" ifadelerini kullandı. Matias'ın sorusu AMB'nin Yunanistan tahvillerini yatırım yapılabilir seviyede olmamasına rağmen almalarını sağlayan istisnai durumla ilgiliydi. Draghi bu istisnai durumun şartların olgunlaşması halinde yeniden sağlanacağını belirtti.

Ekonominin eurodaki değer kaybından olumlu yönde etkilendiğini söyleyen Draghi, parasal genişlemenin ekonominin toparlanmasında önemli unsurların başında geldiğini belirtti. Son verilerin Avrupa'da ekonominin toparlanmaya başladığını gösterdiğini ifade eden Draghi "Büyüme ivme kazanıyor. Bu yıl sonundan itibaren enflasyonun yükselmeye başlaması bekleniyor" diye konuştu.

Kredi koşullarında da iyileşme yaşandığının gözlendiğini kaydeden Draghi "Düşük faizler fonlama maliyetini düşürerek finans sektörünü destekliyor. Faizlerdeki düşüşün etkisini piyasada ciddi oranda görüyoruz" dedi.

Bu ay ülke tahvili alımları ile başlayan parasal genişleme önlemlerinin enflasyon yüzde 2'ye ulaşana kadar süreceğini ifade eden Draghi, enflasyon konusunda herhangi bir sürprize karşı hazırlıklı olacaklarını söyledi.