Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçtiğimiz hafta tüm zamanların en yükseğinden düşüşe geçen Dolar/TL kuru, yeni haftanın ilk gününde aşağı yönlü harekete devam ederek 2.55'in altına geriledi. 

Önceki haftalarda ABD'den gelen güçlü ekonomik veriler ve Avrupa'nın parasal genişlemeye başlaması ile euro/dolar paritesinde yaşanan düşüşün etkisiyle zirve rekorunu 2.6485'e kadar taşıyan dolar/TL kuru, geçtiğimiz hafta TCMB ve politika kanadı arasındaki gerilimin azalması, Mart ayı toplantılarında Fed'in yıl sonu faiz beklentisini düşürmesi ve TCMB'nin faizleri koruması ile gevşedi. 

Dolar/TL bugün güne 2.57'nin hafif üzerinde başlarken, 2.58'i aşması ile birlikte hızlandı ve 2.59 seviyelerini test etti. Daha sonra euro/dolar paritesindeki yükseliş ile gelişen ülke paralarındaki genel yükselişle tekrar düşüşe geçen kur 2.55'in altınıa gerilerken, saat 16:45 itibarıyla yüzde 1.05 aşağıda 2.5455 liradan alıcı buluyor. 

Euro/dolar paritesi önceki hafta 1.05'in aşağısına gerilemesi sonrasında, geçtiğimiz hafta Fed'in faiz beklentisini düşürmesi ile hızlı yükselerek 1.10 doları denedi. Burada tutunamayan parite gevşeyerek haftayı 1.07 seviyelerinde tamamlarken, bugün tekrar yukarı yönlü hareket ederek 1.09'u aştı ve yüzde 1.07 artışla 1.0937 dolardan işlem görüyor. Euro/TL yüzde 0.24'lük düşüşle 2.7846 liradan fiyatlanırken, sepet kur ise 2.6650'de seyrediyor.

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen, bugün yayımladığı raporda, "TL ve Güney Afrika randı gibi risk skalasının aynı ucunda yer alan kurların sepet bazında bir yere gitmediklerini görüyoruz, faiz ve Borsalarda da görünüm karışık. Ancak Fitch değerlendirmesinin geride kalması, para politikasının etkinliğinin yeniden artması ve son turda fazladan zarar görmüş olması sebebiyle TL’nin olumlu performansı söz konusu. Doların ne kadar kar satışına maruz kalacağını kısmen bu haftaki veriler de belirleyecek. Enflasyon göstergeleri ve Fed konuşmacılarını izleyeceğiz. Bugün konuşan Bullard ve Mester güçlü dolar tezini sekteye uğratacak açıklamalarda bulunmadılar. Spot ışıkları ise günün devamında konuşacak Fed Başkan Yardımcısı Fischer’in üstünde olacak" ifadelerini kullandı.

Diğer gelişmekte olan ülke paralarına baktığımızda doların genel olarak değer kaybettiğini görüyoruz. Dolar karşısında en büyük kazancı yüzde 1.7'nin üzerinde prim yapan Brezilya reali kaydederken, Rus rublesi yüzde 0.8, Güney Kore wonu yüzde 0.7, Hindistan rupisi yüzde 0.3, Meksika pesosu yüzde 0.6 seviyelerinde değer kazanıyor. 

BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com