Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:19'da güncellendi)

Brent petrolü, küresel düzeydeki arz fazlasının süreceğine ilişkin endişelerle 3 günün ilk düşüşünü kaydetti.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan günlük 10 milyon varil üretim ile 2013'teki rekor seviyeye yaklaştı. Energy Information Administration’ın Çarşamba günü açıklayacağı ABD petrol stoku verisi öncesinde Bloomberg News anketine katılan analistler stokların 20 Mart’ta sona eren haftada 4.75 milyon varil artış gösterdiği tahmininde bulunuyor. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’e göre dünyanın ikinci en büyük petrol tüketicisi Çin’in imalat sanayi göstergesi 11 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Brent ve Batı Teksas türü ham petrol (WTI) OPEC'in üretim hedefini aşması ve ABD'de üretimin 30 yılın en yüksek seviyesine çıkması sonucu Şubat'ta ulaşılan yılın en yüksek seviyesinden geriledi. Fiyatlar daha önce dolardaki düşüşle birlikte yükselmişti.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Stoklarla ilgili beklenti gerçekleşirse bu mevcut senaryoya bakıldığında ve rekor seviyeler dikkat alındığında güçlü bir artış olur. Piyasa dikkatini stoklara çeviriyor. Artan üretimin depolama sıkıntısını beraberinde getirmesi arz tarafını zorlayabilir” dedi.

Mayıs vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 87 sent kadar veya yüzde 1.6 düşüş göstererek, New York saati ile 11:45'te varil başına 55.05 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü 60 sent değer kaybederek 55.92 dolara inmişti. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.76 dolar seviyesinde.

Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 14 sent kadar gerileyerek varil başına 47.31 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 12 aşağısında seyrediyor.

(18:19'da güncellendi)