Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:30'da güncellendi)

Altın, ABD'de politika yapıcılarının faiz artışlarını bu yılın son dönemlerine kadar bekletebileceklerine ilişkin spekülasyonun etkisi ile, 13 ayın en uzun yükseliş dönemini gerçekleitrmeye yöneldi. 

Fed Başkanı Janet Yellen geçen hafta, Fed'in açıklamasında sıkılaştırma konusunda sabırlı olunacağına ilişkin taahhüdünü kaldırmasının ardından, merkez bankasının faiz artırımı konusunda aceleci olmayacağını işaret etti. Yüksek faizler, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor.

Dolar 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın Pazartesi günü yaptığı açıklamada, faizlerin bu yıl artırılmasının garanti olduğunu, ancak bu artırımın boyutuna ve hızına ekonomik gelişmelerin rehberlik edeceğini söylemesinin ardından, düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Altın geçen hafta ayrıca, Yunanistan'ın eurodan çıkabileceğine ilişkin endişelerin güvenli liman alımlarını artırmasından da destek buldu.

Kopenhag'da Saxo Bank A/S analisti Ole Hansen, "Piyasanın havası geçen haftaki Fed toplantısından sonra değişti," dedi ve zayıf doların ve Yunanistan'a ilişkin endişelerin de altına yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.

Spot altın yüzde 0.2 yükselişle, Londra saati ile 12:44'te, ons başına 1,192.09 dolara çıktı. Metal gün içinde 1,195.15 dolar ile 6 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve art arda beş gün yükselerek Şubat 2014'ten bu yana en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 değer kazanarak, ons başına 1,190.90 dolara ulaştı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 59 üzerindeydi.

ABD'de gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları Şubat ayında beklenenden daha hızlı arttı. Bu durum, geniş tabanlı yükselişlerin, enflasyon için taban oluşturduğunu işaret ediyor.

Yunanistan Konuşmaları

Yunanistan'da Başbakan Alexis Tsipras'ın hükümetinin, ülkede ödemelerin yapılmasını sağlayacak kredi diliminin serbest bırakılması için gereken ekonomik tedbirler paketi konusunda kreditörleri ikna etmesi gerekiyor. Milyarder yatırımcı George Soros, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma olasılığının yüzde 50-50 olduğunu ve ülkenin "ziyan" olabileceğini kaydetti.

Altın desteklie xchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları son bir ayda ilk kez artış gösterdi. Varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü 0.2 ton artarak 1,626.6 tona yükseldi.

Spot gümüş yüzde 0.1 yükselerek ons başına 16.995 dolara çıktı.

(15:30'da güncellendi)