Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel tahvil faizleri düşüş gösteriyor. Bank of America Merrill Lynch Global Broad Market Sovereign Plus Endeksi’nde faiz Pazartesi günü itibarıyla yüzde 1.10’a geriledi. Geçtiğimiz yılın sonunda yüzde 1.33 seviyesindeydi. 2 Şubat’ta yüzde 1.08 ile 1996’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.

Yavaşlayan enflasyon, tahvil faizlerinin aşağı hareketlenmesine rağmen tahvillerin daha çekici hale gelmesini sağlıyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ), kendi bölgelerinde deflasyonu engellemek için ülke tahvili satın alımı gerçekleştiriyorlar. Bu durum tahvil faizlerinin aşağı yönelmesine neden oluyor. Fed, ABD’de fiyatların gerilemesi ile birlikte faiz oranlarını artırmada acile etmeyeceği sinyali veriyor.

Seul’daki Meritz Securities Co. yöneticilerinden Park Sungjin, “Enflasyon çok düşük. Bu, yatırımcıları tahvil tutmada rahat hissettiriyor. Fed, beklenenden çok daha fazla güvercin ve toparlanmaya zarar vermemek için çok dikkatli davranıyor” dedi.

10 yıllık ABD gösterge tahvil faizi, Londra saati ile 06:52’de yüzde 1.92 seviyesinde yatay bir seyir izledi.  Tahvil faizi bir yıl önce yüzde 2.73 seviyesindeydi. Şubat 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvili fiyatı 100 3/4 oldu.

ABD tüketici fiyatları verisinin açıklanması öncesinde Bloomberg News anketine katılan ekonomistler fiyatların Şubat ayında bir önceki yıla göre yüzde 0.1 gerilediği tahmininde bulunuyor.