Küresel sermaye gelişmiş piyasalara dönüyor
2008-2009 finans krizinden başlayarak altı yıl boyunca gelişen ekonomilere akan küresel sermaye bu ülkelerin birçoğundan çıkarak geldiği yere yani gelişmiş piyasalara dönüyor
2008-2009 finans krizinden başlayarak altı yıl boyunca gelişen ekonomilere akan küresel sermaye bu ülkelerin birçoğundan çıkarak geldiği yere yani gelişmiş piyasalara dönüyor. ING bankasının derlediği verilere göre, geçen yılın ikinci yarısında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu on beş gelişen ülke krizden beri görülen en büyük sermaye çıkışını yaşadı. ING verilerine göre, 15 büyük gelişen ülkede 2014'in ikinci yarısında toplam 392.4 milyar dolar net sermaye çıkışı oldu.
Çıkışın sebepleri arasında yatırımcıların ABD para politikasının sıkılaştırılması beklentisiyle tedirginliğinin artması, düşük emtia fiyatlarının gelişen ülkelerde gayri safi yurtiçi hasılalarını aşağı çekmesi bulunuyor.
ING verilerine göre, 15 büyük gelişen ülkede 2014'in ikinci yarısında toplam 392.4 milyar dolar net sermaye çıkışı oldu. 2008-2009 krizinde üç çeyrekte gerçekleşen toplam sermaye çıkışı ise 545.9 milyar dolardı.
Financial Times'ta yayınlanan incelemeye göre ekonomik ve siyasal sıkıntılar yalnızca Çin, Brezilya, Rusya gibi dünyanın en büyük gelişen ülkelerinde değil, sahra altı ülkeleri gibi daha küçük piyasalarda da artıyor. Analistler bu eğilimin, daha önce görülmemiş boyutlara ulaşan gelişen ülke borç piyasalarında "büyük çözülme" adını verdikleri bir sürece işaret ediyor.
Ing yatırım yönetiminden Maarten Jan-Bakkum, emtia ihracatına bağımlı Brezilya, Rusya, Kolombiya ve Malezya gibi ülkelerin sermaye çıkışından çok sert etkileneceğini söylüyor. Bu ülkelerin yanı sıra Tayland, Çin ve Türkiye gibi aşırı borçlanmış ülkeler de riskli görünüyor. Sermaye çıkışı, gelişen ülkelerin borçlarını döndürmesini, açıklarını finanse etmesini, altyapı ve şirket yatırımlarını olumsuz etkileyerek büyüme oranlarını da aşağı çekecek.
Capital Economics, 2014'te toplan yüzde 4.5 büyüyen gelişen ülkelerde bu yıl yüzde 4 büyüme bekliyor. Buna karşılık bu trend bütün gelişen ülkeler için geçerli değil. Reformcu hükümetleri ve düşen emtia fiyatlarından yararlanmaları sayesinde Hindistan, Endonezya ve Meksika yabancı sermaye çekmeye devam ediyor.