Bloomberght
Bloomberg HT Haberler ABD’de ücretler Endonezya’nın 58 katı olabilir

ABD'de ücretler Endonezya'nın 58 katı olabilir

ABD'de ücretler 2019'da Endonezya'daki ücretlerin 58 katı olabilir

Giriş: 06 Nisan 2015, Pazartesi 13:55
Güncelleme: 07 Nisan 2015, Salı 10:54

Endonezya, Vietnam ve Filipinler’de imalat sanayi ücretleri hızlı bir artış gösterirken, yine de Çin’deki ücretlerin altında kalabilir.

Economist Intelligence Unit’e (EIU) göre ABD’deki fabrika çalışanları 5 yıl içinde Endonezya’daki çalışanların 58 katı daha fazla ücret alabilir. Eğer bu size büyük bir fark olarak göründeyse bir de şunu değerlendirin: ABD’de ücretler şu an Endonezya’dan 76 kat daha yüksek.

EIU’ya göre ABD imalat sanayinde saatlik ücretler, 2019’a kadar yüzde 12 artış göstererek 42.82 dolara ulaşacak. Endonezya’da ise ücretlerin yüzde 48 ile daha hızlı bir yükseliş kaydetmesi bekleniyor. Ancak saatlik ücretler bu hızda yükselse bile 5 yıl içinde yalnızca 74 sente ulaşabilir. Bu, Çin’in 4.79 dolar olması beklenen ücretlerinden oldukça düşük. Ücretlerin Vietnam’da 3.16 ve Filipinler’de 3.15 dolara yükselmesi bekleniyor.

Endonezya, giderek artan bir rekabet ortamında imalat sanayi referanslarını yerleşik kılmaya çabalıyor. Vietnam ve Filipinler dahil olmak üzere bazı başka ülkeler de daha pahalı olan Çin’e alternatif arayan yatırımcıların desteğini kazanmaya çalışıyor.

Endonezya hükümeti, ücretlerin artırılması konusunda baskıya maruz kaldı. Başkan Joko Widodo’nun akaryakıt fiyatlarını artırmasının ardından binlerce çalışan ücretlerin yükseltilmesi için Endonezya’nın başkenti Jakarta’da protesto gösterileri yaptı.

Endonezya, Filipinler ve Vietnam’daki genç nüfus, üreticiler tarafından ücretlerdeki artışı engelleyici bir faktör olarak görülüyor.

EIU konu ile ilgili raporunda, “İmalat sanayinde işgücü maliyetleri Çin’de haliz hazırda Hindistan, Endonezya ve Vietnam’dan daha yüksek. Bu ülkeler Çin fiyatlarının artmasından fayda sağlamaları ile biliniyor. Önümüzdeki yıllarda bu ülkelerde işgücü arzının güçlü bir genişleme göstermesi ücret artışlarını aşağı çekerek ücretlerdeki eşitsizliğin genişlemesine yol açacak” değerlendirmelerinde bulundu.