Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, 1 yılın en düşük istihdam verisi neticesinde değer kaybederek, Standard & Poor’s 500 endeksinin gerileyeceğine işaret ediyor.

S&P 500'deki Haziran vadeli e-mini kontratları yüzde 0.7 gerileyerek New York saati ile 07:26'da 2.045.25 oldu. Dow Jones endeksi 121 puan veya yüzde 0.7 azalarak 17,555 seviyesine geldi.

Cuma günü Çalışma Bakanlığı‘nın açıkladığı Mart ayı istihdamının, Aralık 2013’ten beri en düşük artışı göstererek 126.000 artmasıyla, en düşük Bloomberg tahmininden daha aşağıda çıktı ve vadelilerde düşüş yaşandı. İstihdam bu yıl beklentilerin altında kalan son veri oldu. Borsaların kapalı olduğu Hayırlı Cuma tatilinde, kontrat veri sonrası 45 dakika boyunca işlem gördü. Piyasalar Batı Avrupa’da tatil dolayısıyla kapalı.

Lizbon’da bulunan X-Trade Brokers DM SA brokerı Steven Santos, “Açıkçası piyasalar ABD temel göstergelerinin düşmesinden endişe ediyor. İstihdam verisinin zayıf çıkması beklenmiyordu ancak bu yıl hayal kırıklığı yaratan ekonomik verilerden biri oldu. Dolayısıyla şirketler bu yıl zam veremeyebilir” şeklinde konuştu.

İstihdam raporu, ücretlerdeki artışa rağmen işe alımların azaldığını gösterirken, şirket karlarının 2009’dan bu yana ilk çeyrekte ilk kez düşeceğine işaret etti. Güçlü dolar ile azalan petrol fiyatları doğrultusunda şirket kazançlarının düşeceği endişeleriyle, S&P 500 geçtiğimiz haftanın kısa döneminde yüzde 0.3 yükseldi. Endeks 2 Mart tarihindeki rekorundan yüzde 2.4 daha aşağıda.