Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras'ın Çarşamba günü başlayacak Moskova ziyareti öncesinde Tsipras, ağız birliğine bağlı kalması konusunda Avrupa Birliği'nden ikaz aldı.

AB Komisyonu Szcüsü Daniel Rosario, "Üye ülkelerin tamamının eşit muamele görmelerini ve Rusya dahil tüm ticaret ortaklarımızla ağız birliğiyle konuşmalarını bekliyoruz" dedi.

Moskova yönetimi, Ukrayna krizinde Batılı ülkelerin ekonomik ve ticari yaptırımlarına cevap olarak AB, ABD, Kanada, Avustralya ve Norveç'ten meyve, sebze, et, balık, süt ve süt ürünleriyle yumurta ithalatını yasaklamıştı.

Tsipras'ın 2 gün sürecek Rusya ziyaretinde gıda ambargosunun Yunanistan için kaldırılması talebinde bulunabileceği ve doğalgaz fiyatlarında indirim isteyebileceği belirtiliyor.

AB Komisyonu Sözcüsü Rosario, Rusya'nın AB'ye uyguladığı gıda ambargosunun "siyasi motivasyonla alınmış haksız bir karar olduğunu" savundu ve tüm üye ülkelerin eşit muameleye tabi olmaları gerektiğini vurguladı.

Rosario, Rusya'nın Yunanistan'ı ambargo dışına alabileceği iddialarının "spekülasyon" olduğunu ve herhangi bir ikili ticaret anlaşmasını vaka bazında değerlendireceklerini söyledi.

Tsipras daha önceki açıklamalarında "çıkmaz sokak" olarak nitelendirdiği AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına karşı olduklarını söylese de veto kartına bugüne dek başvurmadı. AB üyelerinin, Moskova yönetimini en çok rahatsız eden ve vadesi temmuz ayında dolan ticari ve mali yaptırımların uzatılmasını haziranda değerlendirmesi bekleniyor.

Avrupa ülkelerinin sıcak bakmadığı Tsipras-Putin görüşmesinde, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra borç krizinin ele alınması bekleniyor

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daveti üzerine iki günlük resmi Rusya ziyareti için Moskova'ya hareket etti.

Akşam saatlerinde Moskova'ya hareket eden Tsipras'a, Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis, Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Ekonomi Bakan Vekili Nadia Valavani ve Hükümet Sözcüsü Gavriil Sakellaridis eşlik ediyor.

Tsipras, Moskova ziyareti kapsamında Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ve Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Sergey Narışkin ile bir araya gelecek.

Rus yetkililerle temaslarında Rusya'nın Yunanistan'a yönelik tarım ambargosunun kaldırılmasını ve doğalgaz fiyatında indirim yapılmasını gündeme getireceği belirtilen Tsipras'ın, Putin ile Yunanistan'ın borç konusunu da konuşacağı bildirildi.

Hükümet çevrelerinden yapılan değerlendirmelerde, Atina'nın, Tsipras'ın Moskova ziyareti ile iki ülke ilişkilerini güçlendirmeyi ve Rusya'nın yeni enerji projesi "Turkish Steram"de yer almayı umut ettiği belirtildi.

Avrupa endişeli

Başbakan Tsipras'ın, Yunanistan'ın kreditörleriyle olan müzakerelerin kritik bir aşamada bulunduğu dönemde ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 465 milyon Avroluk ödemenin yapılacağı tarihin bir gün öncesinde Rusya'yı ziyaret etmesi Avrupa'da endişe ile karşılandı.

Tsipras'ın Rusya ziyaretini, Yunanistan'a nakit akışının yeniden sağlanması için reform paketi inceleneceği yarınki EuroWorking Group toplantısı öncesinde gerçekleşmesini "yanlış bir açılım" olarak değerlendiren Brüksel Atina hükümetini açıkça uyardı.

AB'den yapılan açıklamalarda, "Avrupa'dan yardım isteyenlerin pusulasının Moskova'yı değil Brüksel'i göstermesi gerektiği" belirtildi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schults ise "Tsipras'ın, Rusya'dan yardım karşılığında AB'nin Rusya ile ilgili ortak tezini riske sokmasının kabul edilemez olduğu" açıklamasında bulundu.

AA