Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya fabrika siparişleri Şubat ayında beklenmedik şekilde ve ikinci kez düşerken, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin hala risklere açık olduğu izlenimi verdi.

Ekonomi Bakanlığı’nın Çarşamba günü açıklamaya göre mevsimsel dalgalanmalar ve enflasyona göre düzenlenmiş fabrika siparişleri verisi, Ocak ayında yüzde 2.6 azalmasının ardından yüzde 0.9 geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı genel olarak volatil olan veri için yüzde 1.5’lik bir artış öngörüyordu. Siparişler bir yıl öncesine göre yüzde 1.3 düşüş gösterdi.

Açıklanan veri ekonomideki güce işaret eden diğer veriler ile çelişirken, Bundesbank’ın iyimser büyüme tahminlerine vurgu yapıyor. Yunanistan ve Rusya’dan kaynaklanan istikrarsızlık toparlanmaya yönelik risklere işaret ederken, Markit Economics anketleri ivmelenmenin imalat ve hizmet sektörlerinde artış kaydettiğini gösteriyor.

Frankfurt’taki DZ Bank AG ekonomisti Michael Holstein, “Rusya ve Yunanistan gibi ülkelerde gördüğümüz krizler yeniden ilişkili hale gelebilir ancak şu anda büyük bir risk gibi görünmüyor. Şu anda Alman ekonomisi çok iyi bir görünüm sunuyor” şeklinde konuştu.

Tüketim malları siparişleri Şubat’ta bir önceki aya göre yüzde 2.9 yükseldi. Yatırım malları için yurtiçi talep yüzde 1.9 artarken, ihracat siparişleri yüzde 1.6 azaldı. Ekonomi Bakanlığı, ilk verilerle Ocak ayı fabrika siparişlerinde yüzde 3.9 düşüş olduğunu ifade etmişti.