Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük hisse senedi rallisi ile Çin’in gösterge hisse senedi endeksi 7 yılın zirve seviyesine ulaştı. Mark Mobius, Çin hisselerinin aşırı hızlı yükseldiğini dile getirdi.

Templeton Emerging Markets Group başkanı Mobius Hong Kong’da gazetecilere yaptığı açıklamalarda, hisselerde yüzde 20’lik bir düşüşün görülmesinin “çok mümkün” olduğunu ifade etti. Şanghay Bileşik Endeksi geçtiğimiz 12 ayda yüzde 90 oranında ralli yaptı ve Bloomberg tarafından takip edilen 92 küresek gösterge endeks arasındaki en büyük yükselişi kaydetti.

Mobius, Çin hisselerinde boğa piyasasının sürdüğünü belirtirken, öte yandan yatırımcıların rekor sayıda yeni hisse senedi hesabı açmalarının ve kredili işlemlerin tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkmasının ardından kısa vadede ihtiyatlı olmaya başladığını belirtiyor. Mobius, Çin hisselerinin bu yıl MSCI Inc. endekslerine bu yıl giriş kazanmasının düşük bir ihtimal olduğunu ve bu durumun uluslararası yatırımcılardan talebi sınırladığını dile getirdi.

Mobius, “Hisseler aşırı ve hızlı yükseldi” diye konuştu.

Çinli yatırımcılar, 27 Mart itibarıyla sona eren haftada 1.7 milyon ile rekor seviyede hisse senedi işlem hesabı açtılar. Şu an hisse senedi piyasasında 1 trilyon yuandan fazla (161 milyar dolar) borç alınmış likidite bulunuyor.