Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, son deneyimler ışığında finansal istikrar için tehditlerin son derece ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, "Bu tehditleri ele alan bir araç olarak para politikası, ideal olmaktan uzak ve kör bir araçtır" dedi.

Bernanke, Brookings Enstitüsü'nün bloğunda yayımlanan "Para politikaları, finansal istikrar için riskleri göz önünde bulundurmalı mı?" başlıklı yazısında değerlendirmelerde bulundu.

Büyük Durgunluk karşısında Fed'in kısa vadeli faiz oranlarını Aralık 2008'den bu yana sıfıra yakın düzeyde tuttuğunu anımsatan Bernanke, aynı zamanda ücret ve fiyat deflasyonundan kaçınmak ve toparlanmayı güçlendirmek amacıyla tahvil alımları gibi başka adımlar attığını ifade etti.

Bernanke, buna rağmen toparlanmanın mali politikalardan kaynaklanan dalgalanma ve finansal kriz sonrası etkiler nedeniyle umulduğu kadar hızlı gerçekleşmediğini belirterek, "Bugün, ABD'de iş durumu birkaç yıl öncesine göre daha iyi durumda ve deflasyon riski oldukça düşük" değerlendirmesini yaptı.

Ekonomideki azımsanamayacak iyileşmeye karşın, Fed'in gevşek para politikalarının tartışmalara yol açtığına işaret eden Bernanke, şunları kaydetti:

"Aleyhte konuşan kişiler, ilk olarak bu tür politikaların sözde enflasyon riskleri üzerine yoğunlaştı. Zaman ilerledi, fakat enflasyona dair bir işaret yoktu. Yakın zamanda, uyumlu para politikasına muhalefet olan kişiler, sürekli düşük nominal faiz oranının finansal istikrar için risk yaratacağı savının etrafında birleşti. Burada bir yanlış yok.

Son deneyimlerimiz ışığında finansal istikrar için tehditler son derece ciddiye alınmalı. Bununla birlikte, bu tehditleri ele alan bir araç olarak para politikası ideal olmaktan uzak ve kör bir araçtır. Çünkü para politikası, ekonomi ve finansal piyasalar üzerinde geniş bir etkiye sahiptir. Bu nedenle de varlık fiyat balonu için onu bir 'tabanca' olarak kullanma girişimi, istenmeyen yan etkiye neden olabilir."

"Para politikası, Fed'in hedeflerine ulaşmasına yardım etmede işe yarar değil"

Para politikasının, Fed'in yakın vadeli tam istihdam ve finansal istikrar hedeflerine ulaşmasına yardım etmede işe yarar olmadığını savunan Bernanke, kendisinin bu sebepler nedeniyle finansal istikrarı desteklemek için, para politikalarından ziyade hedeflenen tedbirlere güvenmenin daha iyi olduğunu savunduğunu aktardı.

Bernanke, alınan sonuçların merkez bankalarının finansal istikrar için riskleri azaltmada faiz oranı politika aracını kullanmasının ideal bir fikir olmadığını ortaya koyduğunu dile getirerek, "Etkili finansal yönetim her ne şekilde olursa olsun mükemmel değil ama istikrarlı bir finansal sistemi korumamız için en iyi araç olabilir" ifadelerini kullandı.

Eski Fed Başkanı Ben Bernanke, 30 Mart'ta Brooking Enstitüsü'nün bloğunda yayımladığı ilk yazısında artık sivil olduğunu, ekonomik ve finansal konularda yapacağı değerlendirmelerin Fed'i takip edenler tarafından mercek altına alınmayacağını ifade etmişti.

İlk yazısında Fed Başkanlığı döneminde faiz oranlarının neden düşük seviyelerde tutulduğunun gerekçelerini kaleme alan Bernanke, daha sonra Almanya'nın dış ticaret fazlasına ilişkin görüşlerini aktarmıştı.

AA