Euro rezerv para birimi statüsünü kaybedebilir
Euro rezerv para birimi olma statüsünü merkez bankalarının varlıklarını azaltmaları ardından kaybetme riskiyle karşı karşıya geldi
Parasal genişleme (QE), Avrupa’ya ekonomik hedeflere ulaşmada destek sağlıyor olabilir. Ancak QE aynı zamanda euronun küresel rezerv para birimi olarak çekiciliğini azaltarak uzun vadede yaşayabilirliğini zayıflatıyor.
Merkez bankaları teşvik ile bağlantılı olarak kayıp verileceği öngörüsü ile geçtiğimiz yıl euro varlıklarını rekor seviyede düşürdüler. Euro şu an dünya genelinde rezervlerin sadece yüzde 22’sini oluşturuyor. Euro Bölgesi’nde 5 yıl önce görülen borç krizi öncesinde bu oran yüzde 28 seviyesindeydi. Uluslararası Para Fonu (IMF) verileri dolar ve yen varlıklarının yükseldiğini gösterdi.
Paris’te bulunan Societe Generale SA stratejistlerinden Daniel Fermon, “Bir rezerv para birimi olarak euro değer kaybediyor. Problem şu ki euro için tabanı şu an göremiyoruz” dedi.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, geçmişte rezerv yöneticilerinin varlıklarındaki düşüşleri memnuniyetle karşıladı. Çünkü zayıf döviz kuru kıtayı daha rekabetçi hale getiriyor. Mizuho Bank Ltd. dahil olmak üzere bazı şirketler, para birimini azalan popülaritesinin ekonomiye güvenin azaldığını yansıttığı konusunda uyarıda bulunuyor. Euro Bölgesi ekonomisini geçtiğimiz üç yılın ikisinde daraldı.
Tokyo’daki Mizuho baş piyasa stratejisti Daisuke Karakama, “Küresel rezerv yöneticileri euronun bu yolda devam ederse ekonomik olarak gerileceğini düşünüyor olabilirler. Yen dağılımlarının yükseltmesi ile birlikte Japonya’nın rekor seviyedeki teşvikin bir sonucu olarak ülkenin pozitif ekonomik büyümesinin devam edeceğini bekliyor olabilirler” diye konuştu.
Euro rezervlerindeki düşüş diğer merkez bankalarının AMB’nin bir ay önce başlayan 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) tahvil alım programını para biriminin küresel statüsüne karşı 1999’dan bu yana en büyük tehdit olarak değerlendirdiklerine işaret ediyor.